Varga Márk János az új roma nemzetiségi képviselő

561

Varga Ferenc a Szegvári Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke a 2022. április 3. napján tartott országgyűlési képviselő választáson mandátumhoz jutott, így hosszú-hosszú idő után újra van szegvári tagja a magyar Országgyűlésnek.

Az országgyűlési képviselői mandátum azonban összeférhetetlen a nemzetiségi képviselői megbízatással, ezért Varga Ferenc a Szegvári Roma Nemzetiségi Önkormányzat Képviselő-testületének 2022. április 28. napján tartott ülésén először az elnöki tisztségről majd a képviselői megbízásáról is lemondott.

A jogszabályi előírásoknak megfelelően a megüresedett roma nemzetiségi képviselői mandátumot a 2019. évi választáson következő legtöbb szavazatot kapott képviselő-jelölt részére kell kiadni. Lakatos Antal és Lakatos Klaudia Xénia azonban nyilatkoztak arról, hogy nem vállalják a képviselői megbízatást, ezért a Helyi Választási Bizottság határozatának megfelelően a sorban következő legtöbb szavazatot kapott jelölt, Varga Márk János jutott mandátumhoz.

A Szegvári Roma Nemzetiségi Önkormányzat Képviselő-testületének mai ülésén Kosztolányi Sándorné, a HVB elnöke átadta Varga Márk János részére a képviselői megbízólevelet, a képviselő pedig letette az esküjét. A képviselő-testület a 2021. évi zárszámadást fogadta el az ülésén, amelyen Varga Márk János, már mint nemzetiségi képviselő vett részt. A nemzetiségi önkormányzat elnöke Ajtainé Kondor Katalin, elnök-helyettese pedig Mihály Mária, Varga Márk János képviselőként vesz részt ezentúl a közös munkában.