Tófesztivál és Gasztro-bemutató

  • Helyszín: Szegvár Kórógy tó és környéke
  • Időpont: 2021. július 03.
  • Pályázati forrás: TOP-5.3.1-16-CS1-2017-00015 „A helyi identitás és kohézió erősítése Szegváron és Derekegyházon”

A település kultúráját illetően, mindig nagy örömmel és aktívan vettek részt a lakosok közös főzésben, főleg ha természeti környezetben valósult az meg. Ugorjunk vissza kicsit a település múltjába, amikor Kovács Lajos múzeológus gyűjtésbe kezdett másfél évtizeddel ezelőtt. Felkereste az idősebb szegvári lakosokat, hogy a megkérdezésük után dokumentálja, hogy régen milyen ételeket főztek leginkább. Kutatása során arra jutott, hogy az egyik legrégebbi és leggyakrabban főzött étel a csirkés tarhonya volt. A feljegyzéseit megőrizve az utókornak, napjainkban is eredményesen használhatjuk ezt az információt, úgyis, mint beépítve a helyi tudatba, közösségi tudássá alakítva azt.

Ezen apropó indította el a közös csirkés tarhonyafőzés ötletét. Ekkor jön a kérdés, hogy milyen alapanyagokat használjunk? Természetesen házi tarhonyát és házi csirkét.

A helyi fuszulyka nyugdíjasklub vállalta, hogy bemutatja a házi tarhonyakészítés mesterségét.

Röviden: hozzávalók: 1 kg liszt, 8 tojás, só, összegyúrjuk kemény tésztává és szitán áttörve szárítjuk abroszon vagy párszárítón, tárolása szellős helyen vászonzacskóban v zsákban.

A versenyre jelentkezés motivációja, hogy az alapanyagok nagy részét a szervezők biztosították.

A helyszínt már előző este berendezték, sátrak, sörpadok és asztalok, valamint a hangosító berendezéseket, színpadot. A rendezvény napján kora délelőtt el lehetett foglalni a helyeket, összesen 13 csapat regisztrált, viszont igen nagy létszámban jelentkezetek a segítők.

Mindeközben a helyi horgászegyesület gyermek horgászversenyt hirdetett meg, ahol több tucat gyermek próbálta ki horgász tudását.

A hangulatról Szőke András humorista gondoskodott, közvetlenségével, humorával. A főzés eredményét kora délután hirdették ki. Az első helyezett a Szeg-vár-lak egyesület lett. A zsüri tagjai voltak polgármester úr, Szőke András és Piros Attila szakács. A díjazottak ajándékcsomagban részesültek és egy pirográffal díszített fakanalat kaptak. A művész úr jellemezte az alföldi pásztor és kubikos tarhonyát, kitért annak autentikus múltjára és a hétköznapi emberek gasztrokulturális szokásaira.

15 órától csongrádi Béla bűvész szórakoztatta az érdeklődőket, ezt követte sör- pong verseny, ahol elsősorban fiatalok mérték össze ügyességüket. Egész nap ugrálóvár állt rendelkezésre, ahol az apróbbak kimerülésig ugrálhattak. Nagyobbak hódolhattak az arcfestés „művészetének” mely program megunhatatlan a gyermekek számára.

18 órakor vette kezdetét a település sporttörténetének meghatározó momentuma, mégpedig a Szegvári teke sportegyesület mivel megnyerte az OB 1 helyezést, ezért ezen alkalommal ünnepélyesen vehette át a bajnoki kupát, mely jelenti számukra a szuperligába való továbblépést.

Ezt követően egymást érték a fellépések, úgymint a Matyi és a hegedűs lépett színpadra, majd a Forrai retro diszkó követte, mely igen széles sávban mozgatta meg a generációkat, nosztalgikus hangulatot teremtve.

20 órakor az UFO zenekar lépett színpadra, szórakoztatva az akkorra már jelentősre duzzadt szórakozni vágyók számát. Ezután Peterslounge Dj keverte a zeneszámokat, majd a nap hátralévő részében PHLOX tűzzsonglőr csapat ejtette ámulatba a jelenlévőket, csodálatos és látványos produkcióikkal.

Összességében várakozáson felül, eredményesen zártuk a programot, köszönve a kitartó tervezésnek, gazdag módszertani ötleteknek, a sok segítőnek és nem utolsósorban az Önkormányzat és a művelődési ház munkatársainak.