Tapasztalatcsere kirándulás – Parajd-Felsősófalva

  • Helyszín: Erdély, Parajd-Felsősófalva
  • Időpont: 2022. szeptember 16-18.
  • Pályázati forrás: TOP-5.3.1-16-CS1-2017-00015 „A helyi identitás és kohézió erősítése Szegváron és Derekegyházon”

 A Szegvár Nagyközségi Önkormányzat a TOP-5.3.1 projekt keretében megvalósítandó tapasztalatcsere kirándulását 2022. szeptember 16-18. napján szervezte meg. A Szegvári Önkormányzat nagy hangsúlyt fektetett a résztvevők kiválasztására, hiszen a célja az volt, hogy minden aktív szegvári civil szervezettől képviseltesse magát legalább egy személy. A célt elérték, hiszen 9 civil szervezettől sikerült bevonni személyeket a tapasztalatcsere kirándulásba. A Parajdi Önkormányzat 2022. augusztus 20. napján Szegváron vendégeskedett, ahol előzetesen az utazás részleteit egyeztették le Nyágrus László polgármesterrel.

A kiutazás apropóját Székelyföld legnagyobb gasztro fesztiválja adta, hiszen ebben az időpontban rendezték meg a Parajdi Nemzetközi Töltött káposzta Fesztivált. A 25. alkalommal megrendezett rendezvény három napig zajlott, sokszínű tevékenység és fellépés színesítette az eseményt. A szegvári képviselet SZEGVÁRÍZEK néven csapattal benevezett a főzőversenyre a „legnagyobb töltött káposzta” kategóriába, melyen nagy sikert arattak a füstölt nyúl hússal pikánssá varázsolt étellel. A szegvári Dobbantó Néptáncegyüttes 22 fővel vett részt az eseményen ahol két napon is fellépést adtak a fesztiválon megjelenteknek. A helyi néptáncegyüttessel is felvették a kapcsolatot, szeretnék a szorosabbra fűzni a viszonyt, a cél a két kultúra közötti tudásátadás lenne, így jövőre meghívásra került a Sóvidéki Néptáncegyüttes egy szegvári workshopra.

A szombati napon a szegvári csapat ellátogatott Böjte Csaba által vezetett napközi otthonba is, hova az összegyűlt adományokat vitték el. Mindig nagy szükségük van tisztítószerekre, tartós élelmiszerekre, tanszerekre, így ezt szem előtt tartva készült a szegvári csapat adományokkal.

Egy kerekasztal megbeszélésre hívták meg a helyiek a szegvári csapatot, ahol lehetőség volt a szakmai tapasztalatcserére is. A szegvári csapatból Puskásné Halál Ágnes közösségfejlesztő részletesen bemutatta a projektet a helyieknek, beszámolt az eddigi eredményekről. A beszélgetés vége azzal zárult, ha lesz lehetőség határon átnyúló projektre, akkor a szegvári és a parajdi önkormányzat konzorciumi partnerként szívesen együttműködne egymással. Majd a pénteki gasztro főzőverseny tapasztalatait beszélték meg, hiszen a tavalyi évben a Szegvár Nagyközségi Önkormányzat is a Tófesztivál keretében gasztro fesztivált szervezett, így ennek tükrében be tudott számolni a szegvári tapasztalatokról is. Szegváron nagy hagyománya van a csirkés tarhonyának, székely földön pedig a töltött káposztának. A szegvári csapat ezen apropóból meghívta a Parajdi Önkormányzatot a jövő évben megrendezésre kerülő Gasztro Tó Fesztiválra, hogy egy csapattal képviseltessék magukat a főzőversenyen.

A szegváriak a vasárnapi napon tisztelettel megköszönték a szíves vendéglátást. Rengeteg hasznos szakmai tapasztalattal, és civil együttműködéssel gyarapodtak, melyeket a jövőben kamatoztatni fognak.