Tapasztalatcsere kirándulás – Parajd-Felsősófalva

  • Helyszín: Erdély, Parajd-Felsősófalva
  • Időpont: 2022. július 28 – augusztus 1.
  • Pályázati forrás: TOP-5.3.1-16-CS1-2017-00015 „A helyi identitás és kohézió erősítése Szegváron és Derekegyházon”

A Tűzköves Hagyományőrző Ismeretterjesztő és Kulturális Alapítvány 2022. július 28 napjától 2022. augusztus 1. napjáig részt vett tapasztalatcsere kirándulás keretében Erdélyben, a Felsősófalván ötödik alkalommal megrendezett Palacsinta fesztiválon. A tapasztalatcserén az Alapítvány munkáját aktívan segítő civilek vettek részt.

A Palacsinta fesztivál alkalmával két éves kihagyás után, két napos rendezvényt szervezett a település, ahol finomabbnál finomabb palacsintákat lehetett megkóstolni. Nyágrus László polgármester így köszöntötte a részvevőket: „2022-t a Hargita megyei turizmusban a gasztronómia évének titulálták. És ez azt a célt szolgálja, hogy a kulináris élményeken, értékeken keresztül tudjuk minél hatékonyabban népszerűsíteni azt az érték-kosarat, amivel Hargita megye rendelkezik.”

A fesztivál legszebb momentuma a verseny volt, ahol a résztvevők bemutatták sütési tudásukat, hiszen egészen különleges darabok is készültek. Finom és szép látványú palacsinták készültek a résztvevők nagy örömére. A Tűzköves Alapítvány csapata is aktívan részt vett a sütésben és különleges cukkinis palacsintával neveztek a megmérettetésre, mellyel szép eredményt értek el. A sütés volt a magja ennek az egész rendezvénynek, viszont rengeteg más elfoglaltságot is találtak azok, akik ellátogattak a fesztiválra. A gyerekek nagy lelkesedéssel fogadták a különböző kültéri játékokat, a felnőtteknek is kedveztek az esti koncertek. A mozogni vágyók is megtalálták a nekik kedvező lehetőségeket, higyen zumbával várták őket mint a két nap.

A fesztivált szervezőknek és a Tűzköves Alapítványnak lehetősége adódott szakmai tapasztalatcserét folytatni. Átbeszélték, hogy Szegváron hogyan szoktak egy hasonló gasztronómiai fesztivált szervezni, hogyan vonzzák oda a helybéli lakosokat. Majd a felsősófalvi szervezők és megosztották tapasztalataikat a szervezés nehézségeiről, kihívásairól. Elmondták, hogy egyre nehezebb megszólítani a fiatalokon kívűl az idősebb korosztályt is. A Covid-vírus passzivitást és félelmet váltott kis az emberekből, mely hatással van a rendezvényekre is és kevesebben látogatnak el. A fiatalokat pedig egyre nehezebb megszólítani egy gasztro rendezvény alkalmával. Ilyenkor nagy hangsúlyt kell fektetni az általuk kedvelt előadók felkutatására, mert egy az egyetlen módja, hogy odavonzzák őket.

Vajda Gabriella elmondta, hogy Szegváron nagyon nagy érdeklődéssel zajlanak a Fitt Napok, ahol a mozgásé és az egészséges életmód népszerűsítéséé a főszerep. Évről évre egyre többen látogatnak el az egészen fiatal korosztálytól és idősekig. Amennyiben Felsősófalván is aktuálissá válik egy hasonló program, akkor szívesen segít az Alapítvány a szervezésben.

Nyágrus László polgármester is megosztotta gondolatait a Parajd-Felsősófalván zajló közösségfejlesztésről. Elmondta, hogy nagy örömére szolgál, hogy náluk is, csak úgy, mint Szegváron, egyre több civil szerveződés alakul: néptánc, bizkózás, horgászat. Ezeknek a civil szerveződéseknek nagyon jó hatása van a közösségre, hiszen rengetegen csatlakoznak, jó társaságok alakulnak ki, a rendezvények alkalmával pedig számíthatnak a segítségükre. Vajda Gabriella az Alapítvány elnöke hozzátette, hogy Szegváron több, mint 20 civil szervezet van, melyek nagyon jól működnek. A fiataloktól az odősekig minden korosztály megtalálja az érdeklődési körének megfelelő társaságot.

A hazaindulás napján megköszönték a szíves vendéglátást és a szakmai tapasztalatokat, melyeket az Alapítvány munkatársai már az őszi gasztronómiai rendezvény szervezésének alkalmával kamatoztatni fognak.