Szegváron is elérhető otthonteremtési támogatások

195

A Magyar Közlöny július 11-én megjelent 103. számában közzétették a babaváró támogatás és a családi otthonteremtési kedvezmény 2024. január 1-től hatályba lépő részletszabályait. A támogatások főbb változásait szeretnénk összefoglalni az érdeklődők számára. Fontos megjegyezni, hogy a falusi CSOK Szegváron lévő ingatlan esetében is igényelhető lesz továbbra is!

Babaváró támogatás

Közkedvelt gyermekvállalási támogatás házaspárok számára. Fontos változás lesz, hogy a feleség a kérelem benyújtásakor még nem töltheti be a 30. életévét. Az igényelhető kölcsön összege 11 millió forintra emelkedik.

A második gyermek megszületése esetén a kölcsön 30 százalékát, a harmadik gyermek megszületése esetén pedig a fennálló kölcsön teljes egészét elengedik.

A jogosultsági feltételek, a törlesztés valamint minden egyéb részletszabály megtekinthető a 44/2019. (III. 12.) Korm. rendelet 2024. január 1-től hatályos változatában.

Falusi CSOK

Lakás vásárlására, építésére vagy bővítésre, illetve korszerűsítésre igényelhető vissza nem térítendő támogatás.

Használt lakás vásárlása és bővítése, illetve korszerűsítése esetén a támogatás mértéke:

1 gyermek esetén1 millió forint
2 gyermek esetén4 millió forint
3 gyermek esetén15 millió forint

A lakás vételárára fordított összeg nem haladhatja meg a támogatás 50 százalékát.

Példa 1:

Az ingatlan 10 millió Ft-ba kerül. 2 gyermek esetén 4 millió Ft támogatás jár, amelyből 2 millió Ft fordítható a vételárra, 2 millió Ft pedig bővítésre vagy korszerűsítésre.

Példa 2:

Az ingatlan 15 millió Ft-ba kerül. 3 gyermek esetén 15 millió Ft támogatás jár, amelyből 7,5 millió Ft fordítható a vételárra, 7,5 millió Ft pedig bővítésre vagy korszerűsítésre.

Meglévő használt lakás bővítése, illetve korszerűsítése esetén a támogatás mértéke:

1 gyermek esetén500 ezer forint korszerűsítés, 600 ezer forint bővítés vagy bővítés és korszerűsítés esetén
2 gyermek esetén2 millió forint
3 gyermek esetén7,5 millió forint

 Új egylakásos lakóépület vásárlása vagy építése esetén a támogatás mértéke:

1 gyermek esetén600 ezer forint
2 gyermek esetén2,6 millió forint
3 gyermek esetén10 millió forint

A jogosultsági feltételek, hogy mi számít bővítésnek vagy korszerűsítésnek és minden egyéb részletszabály megtekinthető a 302/2023. (VII. 11.) Korm. rendelet 2024. január 1-től hatályos változatában.

Jelenleg úgy tűnik, hogy a CSOK-kal vásárolt ingatlanok esetén 2024. január 1-től megszűnik a jelenlegi illetékmentesség, amely a vételár 4 százalékát jelenti, így azt újra meg kell fizetniük a vételáron felül a vásárlóknak. Például 20 millió forintos vételár esetén 800 ezer forintot kell befizetni az államkasszába.