Szegvár Nagyközség Polgármesterétől

1 255

Tisztelt Szegvári Szülők!

Tájékoztatásul a kialakult korona vírus járvány terjedése miatt az alábbi információkat szeretném megosztani Önökkel:

Az óvodai ellátás hétfőn 2020.03.16-án még a rendes eljárási rend szerint üzemel.

A Kormány ajánlását figyelembe véve, az intézményvezetővel történt egyeztetés értelmében 2020.03.17-től rendkívüli szünetet rendelek el.

Azok a szülők, akik nem tudják megoldani a gyermekek felügyeletét otthon, azok esetében az óvoda kiscsoportos gyermekfelügyeletet biztosít.

Továbbiakban is biztosítjuk az étkeztetést, melyet ételhordóval el tudnak vinni a szülők, amennyiben ezt igénylik. Ezen igényüket kérem jelezzék az intézményben 2020.03.16-án reggel.

Az iskolai étkeztetés ügyében kérem keressék az intézményvezetőt.

A járványról folyamatos tájékoztatást a www.koronavirus.gov.hu weboldalon kaphatnak. Kérjük, csak a hivatalos oldalak információit fogadják el!

Az alábbi dokumentumokat szeretném még a figyelmükbe ajánlani.

Szabó Tibor György
Szegvár Nagyközség polgármestere

Gyakorlati tanácsok

A 2019 végén Vuhanban kialakult tüdőgyulladás-járvány hátterében álló egy újonnan kialakult vírust azonosítottak. Az új koronavírus elnevezése 2020. február 12-től „súlyos akut légúti tünetegyüttest okozó koronavírus 2” (SARS-CoV-2), az általa okozott megbetegedés a pedig „koronavírus-betegség 2019” (coronavirus disease 2019), melynek rövidített változata a COVID-19.  A fertőzés terjedése emberről-emberre jellemzően cseppfertőzéssel és a fertőzött váladékokkal történő direkt vagy indirekt kontaktussal történik. A fertőződés tünete láz, száraz köhögés, légzési nehézség, lappangási ideje legfeljebb 2-12 nap, átlagosan 5-6 nap.  A betegség 80%-ban enyhe tünetekkel lezajlik. Súlyos betegséggel elsősorban az idősebb korosztály érintett  Speciális kezelés, védőoltás egyelőre nem áll rendelkezésre.  Mivel a vírus nagyon gyorsan terjed zárt közösségekben, ezért fontos az alábbi teendők betartása. 

1. A személyi higiénére fokozottan kell figyelni. 

2. A fertőzés megelőzésének legfontosabb módja a gyakori, alapos szappanos kézmosás.  

3. A gyermekeknek tanítsák meg az úgynevezett köhögési etikettet: papír zsebkendő használata köhögéskor, tüsszentéskor, a használt zsebkendőt ki kell dobni, majd kezet kell mosni. 

4. A vizes egységekben a kézmosás és kézfertőtlenítési lehetőséget biztosítani kell, a gyermekek ezek használatát felnőtt ellenőrzésével végezzék. 

5. Kerülni kell a szokásos érintkezési formák közül a kézfogást, puszit. 

6. Szellőztessenek gyakran. 

7. A közösségi rendezvények megtartása mérlegelendő.   

8. A koronavírus lipid burokkal rendelkezik, így a legtöbb, egyfázisú tisztító-, fertőtlenítőszer hatásos ellene. Takarításhoz virucid hatással rendelkező készítmények használata javasolt.  

9. A gyermekek által használt játékok, eszközök napi fertőtlenítő tisztítása javasolt.   

10.  Kiemelten fontos és napjában többször is fertőtleníteni kell azokat a felületeket, melyeket kézzel gyakran érintenek (ilyenek pl. az ajtókilincsek, korlátok, villanykapcsolók stb.) Ezeknek a felületeknek a fertőtlenítésére az alkohol bázisú gyorsfertőtlenítők, illetve a fertőtlenítő kendők alkalmazhatóak. 

11. A vizes egységek padló és csempe falburkolatainak, valamint klórálló burkolattal ellátott helyiségek padló burkolatainak fertőtlenítésére a klórtartalmú készítmények is alkalmazhatók, abban az esetben, ha a készítmény címkéjén a virucid hatás, illetve a virucid hatás létrejöttéhez az alkalmazási paraméterek a használati utasításban fel vannak tüntetve. 

12. A személyzet különös gonddal tisztítsa az étkezés során használt eszközöket. 

13. A textíliák gépi úton történő fertőtlenítő mosása termodezinfekciós és kemotermodezinfekciós mosási eljárással történhet.      

14. A pamutszálas textília tisztítására mind a két mosási eljárás alkalmazható. A termodezinfekciós mosási eljárás 90-95°C hőmérsékleten normál, általános mosószer alkalmazása mellett történik. Ebben az esetben a fertőtlenítő hatást a magas hőmérséklet biztosítja. 

15. Kevertszálas textíliák esetében az alacsonyabb hőmérsékleten és fertőtlenítő hatású mosószer alkalmazásával történő úgynevezett gépi kemo-termodezinfekciós mosási eljárás alkalmazható. 

16. Beteg gyermek ne járjon közösségbe. 

17. Amennyiben egy gyermeknél, vagy dolgozónál légúti fertőzés tünetei észlelhetők, haladéktalanul el kell őt különíteni, egyúttal értesíteni kell az intézmény orvosát, aki az előírt és általa ismert eljárásrend szerint dönt a további teendőkről. Gyermek esetén a szülők  értesítéséről is gondoskodni kell. 

18. Amennyiben az intézményben a fertőzött személyt azonosítanak, akkor a közösség zárt jellege miatt fennáll a dolgozók és a gondozottak fertőződésének kockázata is. A járványügyi vizsgálat ezért rájuk is kiterjed.