Részvételi fórum

Meghívó

Kedves Szegvári lakosok!

Szeretettel várjuk Önöket a következő részvételi fórmra, melynek időpontja: 2019. november 20. 16 óra.

Helyszíne: Művelődési Ház nagyterem 

Téma: Az elmúlt hónapokban megrendezésre kerülő közösségi programokról szóló tájékoztató.

Javaslatok, vélemények begyűjtése, akceptálása a további szervezés során.

Fiataloknak interaktív előadás szervezése kommunikáció hatékonysága, vállalkozás és eredményorientált munkavégzés címmel.

Várunk szeretettel mindenkit, aki szeretne bekapcsolódni a közösségi programok szervezésébe, tervezésébe.

Szegvár, 2019 november 14.

Puskásné Halál Ágnes közösségfejlesztő

Részvételi fórum 2019. november 20.  

A résztvevőket köszöntötte, Puskásné Halál Ágnes a TOP 531 pályázat közösségfejlesztője. (Helyszín, időpont a meghívóban található).

Résztvevők: Program szakmai vezetője, közösségfejlesztő, résztvevők száma jelenléti ív szerint, 1 fotós, Kulturális szakember 1 fő, együttműködő partnerek részéről 3 fő. 

Örvendetes, hogy a résztvevők egyharmada még nem jelent meg közösségi kerekasztal megbeszélésen és több generáció is képviseltette magát. 

Három téma került napirendre:

A közösségfejlesztő ismertette az elmúlt hónapok történéseit és beszámolt az eddig szervezett közösségi programokról. 

Először az augusztusban megrendezett méhészeti kiállításról számolt be. 

Ismertette, hogy felkeresésre kerültek a helyi méhészek, akik készséggel segítettek régi méhészeti eszközök felkutatásában és összerendezésében. Volt, aki vállalta a szakmai tanácsadást a felmerülő kérdésekre. Nagyon sok dokumentumot sikerült feltárni a témában, a legfontosabb ezek közül a monográfiában talált 1934- ben alakult szegvári méhészegyletről szóló tájékoztató volt. A kiállítás lehetőséget teremtett a szélmalom, mint építészeti érték ismételt köztudatba hozásával is.

A másik HCST- ben elfogadott program a szőlőtörténeti kiállítás volt, mely szintén nagy érdeklődésre adott számot. Kissé részletesen ismertette a szervezés és történeti feltárás lényeges momentumait. Módszertanilag bővítésre került az eszköztár hiszen szakmai filmek vetítésére is sor került, illetve egyidőben további 2 kiállítás került megrendezésre.

Ezt követően kérte a megjelent érdeklődőket, hogy Ők is mondják el tapasztalataikat a rendezvényekkel kapcsolatban.

F.Z. javaslatot tett, hogy szívesen adna előadást kutyás témában, amennyiben érdeklődés van rá.

V.M. Javasolta, hogy év elején kerüljenek megtervezésre és összehangolásra a programok, hogy ne legyen ütközés különösen a táborok szervezésekor, de fontosnak ítéli meg a Művelődési Házban is gyakran zavarják a rendezvények egymást pl. zenés próbák, vagy aerobik edzés esetén alig lehet klubot, szakkört tartani, mert olyan hangos a zene.

V. L. Már többször mondta, hogy az emeletre elég nehéz feljutni, aki idősebb vagy mozgásában korlátozott, jó lenne megoldást találni rá.

T.J. Ők a nótaklubba járnak, de az épületet az udvar felől lehet megközelíteni annak, aki mozgássérült, szeretnék, ha a bejáratnál a lépcsőnél is korlátot helyeznének el, még ha esztétikailag nem illik oda, akkor is figyelni kellene az idősebbekre. 

B. Z. Jelezte, hogy mivel új vezetése van a településnek jó lenne, ha megtudnánk mi a szándéka, célja az új településvezetőnek a civilekkel. Probléma, hogy kellene a civileknek telephely ahová az eszközeiket le tudnák rakni, mint asztalok, sátrak amit nagyon nehezen tudtak beszerezni de meg kellene óvni, hogy tönkremenjen. 

A jelenlévők támogatták azt a javaslatot, hogy december elején le kell ülni beszélni, tárgyalni.

P.H.Á zárásként elmondta, hogy 2020- ban a szegedi egyetemről érkeznek közösségfejlesztő mesterhallgatók, akik a közösségszervezésben és a civil téma kutatásában fognak részt venni. 4-5 napot töltenek a településen. Régi igény a fiatalok részéről, olyan előadások szervezése mely során megismernék  a hatékony kommunikációt, az érvényesülés jobb lehetőségeit, ennek a szervezése folyamatban van.

Elmondta tájékoztatásul azt is, hogy november végén részt vesz a Puszta 5 ös térségi egyesület ülésén.

A szegedi alternatív alapítvány, akik közösségfejlesztési képzésben vállalnak szerepet, jövő év januárban szeretnék, hogy megyei közösségfejlesztői találkozót szervezzünk a településen.

Ezt követően a résztvevők általános hétköznapi ügyekről beszélgettek, majd lezárásra került a kerekasztal.

Mindenkinek köszönte a megjelenést, aktív részvételt és kellemes ünnepeket kívánt.