Október 19-én 10 óráig lehet online kitölteni a népszámlálási kérdőívet

346

Tisztelt Szegvári Lakosok!

Magyarországon 2022. október 1-jén 0 óra 00 perckori eszmei időpontnak megfelelő állapot alapján népszámlálás zajlik. A népszámlálás eredménye akkor hasznos, ha mindannyian részt veszünk a népszámlálásban, hiszen ekkor kapunk pontos képet ad hazánk lakosságáról. A népszámlálásban való részvétel a népszámlálásról szóló 2018. évi CI. törvény szerint kötelességünk is, mely szerint kérdőívet kell kitöltenie:

  • mindenkinek, aki Magyarországon él;
  • azoknak is, akik átmenetileg (12 hónapnál rövidebb ideig) külföldön tartózkodnak;
  • a külföldieknek, ha legalább 3 hónapja Magyarországon tartózkodnak.

Október elseje óta tart a népszámlálás önkitöltési szakasza. Október 9-én 19 óráig 1 millió 342 ezer címről 2 millió 852 ezer személyi kérdőív érkezett be a Központi Statisztikai Hivatal népszámlálási szerverére. Ez a népszámlálásban érintett mintegy ötmillió cím 26,7 százaléka.

A népszámlálási kérdőív kitöltése egy 2-3 fős család esetében mindössze fél órát vesz igénybe. Az online kitöltés a legkényelmesebb, leggyorsabb módja a törvény szerint kötelező adatszolgáltatásnak.  Azokat, akik nem élnek az online kitöltés lehetőségével, október 17. és november 20. között számlálóbiztosok keresik fel személyesen.

Mindenki, aki online tölti ki a népszámlálási kérdőívet, nyereményjátékban vehet részt. Ehhez nem kell mást tenni, mint a kérdőív beküldése előtt regisztrálnia kell a nyereményjátékra. A KSH az online kitöltés időszaka alatt naponta öt darab, egyenként 100 000 forint értékű, általános felhasználású vásárlási utalványt sorsol ki a kérdőívet kitöltő és a nyereményjátékra regisztráló háztartások között.


A népszámlálási kérdőív a belepes.nepszamlalas2022.hu weboldalon tölthető ki. A kérdőív önálló, online kitöltéséhez egy egyedi 12 jegyű belépési kódra van szükség, amely a szeptember végén, postán megküldött felkérő levélben szerepel. Amennyiben a felkérő levél elveszett, vagy nem érkezett meg, új belépési kódot a belepes.nepszamlalas2022.hu oldalon lehet igényelni, ügyfélkapus azonosítást követően. Az igénylés során az elektronikus űrlapon meg kell adni az igénylő e-mail címét, amelyre a kód megérkezik, valamint azt a lakcímet,
amelyre vonatkoztatva a kérdőívet ki kívánják kitölteni. Aki rendelkezik ügyfélkapuval, tud igényelni belépési kódot olyan rokona, ismerőse számára is, akinek nincs ilyen lehetősége.


Akinek a népszámlálási kérdőív kitöltése során segítségre van szüksége vagy kérdése merül fel, a www.nepszamlalas2022.hu oldalon részletes információkat talál, ezen kívül felhívhatja a népszámlálás ingyenes, információs vonalát, a +36–80–080–143-as telefonszámon.

A népszámlálási kérdőív tehát önállóan 2022. október 19-én 10 óráig tölthető ki. Fontos, hogy a kitöltés végeztével kapott, a kitöltést igazoló kódot mindenki őrizze meg, mert azzal igazolható, hogy valóban megtörtént az online válaszadás, ki lettek töltve a kérdőívek. A népszámlálás akkor lesz sikeres, ha minden Magyarországon élő ember kitölti a kérdőívet.

Aki nem rendelkezik internetes hozzáféréssel a Művelődési Ház könyvtárában (Régiposta u. 1.) lehetősége van online kitölteni a kérdőívet. Ehhez csupán az szükséges, hogy vigye el magával a postán kapott felkérő levelet vagy az abban szereplő belépési kódot.

A népszámlálásról szóló 2018. évi CI. törvény szerint a népszámlálásban kötelező a részvétel. A hivatalos statisztikáról szóló 2016. évi CLV. törvény pedig kimondja, hogy 200 ezer forintig terjedő közigazgatási bírság sújtja azt, aki a kötelező statisztikai adatszolgáltatást nem teljesíti. A KSH célja azonban, hogy a lakossággal együttműködve sikeres népszámlálást hajtson végre.

Kérek mindenkit, hogy állampolgári kötelességét teljesítve vegyen részt a népszámlálásban, és lehetőségeihez mérten mindenki töltse ki online a kérdőívet, vagy fogadja együttműködve otthonában, és segítse a szegvári számlálóbiztosok munkáját!

Tisztelettel,

dr. Szecskó Tamás, helyi népszámlálási felelős