Méhészeti kiállítás

  • Rendezvény megnevezése: Méhészeti kiállítás
  • Időpont: 2019.08.19 -20.
  • Helyszín: Szegvári Egyesített Közművelődési és Muzeális Intézmény Szélmalom telep

Előzmények:

A közösségi felmérés során a lakosok részéről felmerült a település közösségeinek feltárása témacsoportnál, hogy több család érintett, akik vagy maguk, vagy felmenőik, pl. nagyszüleik foglalkoztak méhészettel.

Kutatásba kezdtünk, melynek során a helyi közművelődési szakemberekkel együttműködve a Szegvári Monográfia című helytörténeti gyűjteményből kerestünk adalékokat. Egy önálló fejezet szólt a „Szegvári Körök és Egyletek”- ről. Elolvasva a dokumentumot, rátaláltunk a Szegvári Méhész Egylet megalakulására, melynek dátuma 1935. 

Mindeközben komoly szakirodalmat elemeztünk, hogy minél több információt szerezzünk a méhészet történetéről, a régen használt tárgyakról, eszközökről, a méz egészségre gyakorolt hatásairól. Mindezek lényegét kigyűjtve, kinyomtatva a közönség szolgálatába állítottuk a kiállítás során. 

A következő lépés a helyi méhészekről adatbázis készítése, melyet az önkormányzat kabinetirodájától kaptunk meg. A termelőkkel felvettük a kapcsolatot, hogy mivel tudnak hozzájárulni a kiállítás sikerességéhez. Szinte minden út egy családhoz vezetett, akinek komoly gyűjteménye van régi méhészeti eszközökből. pl. pörgető, füstölő, kas…

A múzeumban dolgozó kollégával együtt látogatást tettünk a családnál, ahol elkezdtük leltárba, katalógusba venni a tárgyakat és vizuálisan elképzelni minden tárgynak a helyét, hogy a kiállítás során mind funkcionálisan, mind kronológiai sorrendben kapcsolat legyen.

A rendezvény előtt hónapokkal felvettem a kapcsolatot egy mézeskalács készítő kismesterrel, aki a helyszínen díszítésben is segítséget nyújt. Tárgyalást folytattam méhviasszal rendelkező termelővel is, aki szintén ajándéktárgyak pl. méhviasz készítését mutatja be, bevonva kicsiket és nagyokat egyaránt. Mindezen programelemek mutatják a méhészet és a természet szoros kapcsolatát, valamint a méz sokoldalú felhasználásának lehetőségét. A rendezvényt tovább színesítette a Mici mackó mesebirodalmának kiállítása, ahol a mese szereplői elevenedtek meg.

A program megvalósítása:

A tervezett programokat plakátokon hirdettük, illetve a közösségek megszólításával invitáltuk az embereket. Az eszközök, tárgyak kiválasztása a helyi méhészek közreműködésével valósult meg. A kiállítás során prezentálásra került a szegvári méhész egylet történeti bemutatása, a méz hatása az emberi szervezetre, a méhészet és irodalom, valamint a méhészet történelmi kezdeteinek és évszázadokon keresztüli fejlődése. 

A helyszínen méhész szakemberek informálták az érdeklődő lakosokat a feltett kérdésekre. bemutatásra került a pergetés, a kaptár működése a füstölő használata. Számos régi szakkönyv is előkerült, példázva e mesterség régi hagyományainak fontosságát és tudományos megalapozottságát. Több mint száz fő látogatta meg a kiállítást két nap alatt, számos vidéki, akik nem a célterületen laknak. Társprogramként Szegvár egyik legfontosabb építészeti épületét is megtekintették a Szélmalom működését. Méz kostoló és a mézeskalács díszítése a gyermekek számára nagy élményt jelentett. 

A szervezésbe sikerült bevonni több helyi lakost, akik a kapcsolatfelvételben, ötletadásban voltak segítségünkre. Ezen programelem a falunapok keretében önálló programként került megvalósításra méltó helyszínen.

Összességében várakozáson felül, eredményesen zártuk a programot, köszönve a kitartó tervezésnek, gazdag módszertani ötleteknek, a sok segítő méhésznek és nem utolsósorban a múzeumi munkatársnak, aki szintén szakmailag rendkívül elhivatottan végezte munkáját, sőt inspirálva újabb bemutatkozásra e témát.

Méhészeti-plakát

107_Szegvari_Naplo_2019_szeptember_nezegeto