Közlekedésbiztonsági nap

  • Rendezvény megnevezése: Közlekedésbiztonsági nap (kerékpárral)
  • Időpont: 2019.08.28.
  • Helyszín: Szegvár 

Előzmények:

A közösségi identitás erősítése érdekében nagyon változatos programok lehetőségét tárták fel a helyi lakosok. Külön említést érdemel, hogy az elmúlt években megváltozott a közlekedési kultúra. Ennek okai többek közt a megnövekedett forgalom, a gyakori útfelújítás miatti forgalom akadályozottsága, valamint jelentős tényezővé vált a két várost összekötő átmeneti forgalom erősödése is. Mindez maga után vonja, hogy tudatosan kell odafigyelnünk azokra a társadalmi csoportokra, akiknek ez megnövekedett kockázatot jelent.  

A program szervezésének körülményei:

A szervezői stáb összeülése során, figyelembe vette, hogy milyen módszerek „bevetésével” tudják a leginkább felhívni a figyelmet a célcsoport számára a közlekedésből adódó kockázatokra. Elsődleges célcsoport a gyermekek, de közvetve a felnőtt helyi lakosok is, akik nevelik, tanítják Őket.

Így a módszertani választás két főpillére, a játékos közlekedési akadálypálya építése és azon való biztonságos közlekedés gyakorlása, tudatosítása, szakemberek bevonásával. A másik a begyakorlott szabályok és biztonságos közlekedés feltételeinek elsajátítása után „élesben” részt venni a közlekedésben, felnőttek kíséretében. A tervezés során nagy hangsúlyt kapott az elméleti ismeretek bővítése is, mint táblaismeret, a közlekedés szereplői, valamint a kerékpár felszereltségének optimalizálása.

A program során bevont együttműködő szervezet a Szegvári Polgárőr Egyesület, akik több évtizedes tapasztalattal bírnak a témában.

A résztvevők érdeklődést mutattak a program iránt, motiváltak voltak az ismeretek befogadására. Megtanulták, hogy nemcsak saját épségükért a többi közlekedési szereplőre is hatással vannak. Egymást segítve és figyelve erősödött a közösségi élményük.

A rendezvény meghirdetése: Helyi cselekvési terv, plakát.

Közlekedésbiztonsági-plakát