Tűzköves – 2. Közlekedésbiztonsági rendezvény

TOP-5.3.1-16-CS1-2017-00015 A helyi identitás és kohézió erősítése Szegváron és Derekegyházon 

Konzorciumi partnerek: Derekegyház Község Önkormányzata, 6621 Derekegyház, Kossuth utca 4. 

Tűzköves Hagyományőrző, Ismeretterjesztő, Kulturális Alapítvány, 6635 Szegvár, Régiposta utca 1. 

Rendezvény megnevezése: Közlekedésbiztonsági nap

Időpont: 2020.08.20.

Helyszín: Szegvár, Kendergyár 

Előzmények: A közösségi identitás erősítése érdekében nagyon változatos programok lehetőségét tárták fel a helyi lakosok. Külön említést érdemel, hogy az elmúlt években megváltozott a közlekedési kultúra. Ennek okai többek közt a megnövekedett forgalom, a gyakori útfelújítás miatti forgalom akadályozottsága, valamint jelentős tényezővé vált a két várost összekötő átmeneti forgalom erősödése is. Mindez maga után vonja, hogy tudatosan kell odafigyelnünk azokra a társadalmi csoportokra, akiknek ez megnövekedett kockázatot jelent. 

A program szervezésének körülményei

A szervezői stáb összeülése során, figyelembe vette, hogy milyen módszerekkel tudják a leginkább felhívni a figyelmet a célcsoport számára a közlekedésből adódó kockázatokra. Elsődleges célcsoport a gyermekek, de közvetve a felnőtt helyi lakosok is, akik nevelik, tanítják őket. 

így a módszertani választás két főpillére, a játékos közlekedési akadálypálya építése és azon való biztonságos közlekedés gyakorlása, tudatosítása, szakemberek bevonásával. A tervezés során nagy hangsúlyt kapott az elméleti ismeretek bővítése is, mint táblaismeret, a közlekedés szereplői, valamint a kerékpár felszereltségének ismertetése. A másik pillér a begyakorlott szabályok és biztonságos közlekedés feltételeinek helyes használata kerékpáros KRESZ teszt kitöltése gyerekek részére. 

A program során bevont együttműködő szervezet a Szentesi Rendőrkapitányság szakemberei, akik több évtizedes tapasztalattal bírnak a témában. 

A résztvevők érdeklődést mutattak a program iránt, motiváltak voltak az ismeretek befogadására. Megtanulták, hogy nemcsak saját épségükért a többi közlekedési szereplőre is hatással vannak. 

Egymást segítve és figyelve erősödött a közösségi élményük. 

A rendezvény meghirdetése: Helyi cselekvési terv, plakát, közösségi média.