KEHOP-1.2.1-18-2018-00154

HELYI KLÍMA STRATÉGIÁK KIDOLGOZÁSA, VALAMINT KLÍMATUDATOSSÁGOT ERŐSÍTŐ SZEMLÉLETFORMÁLÁSI PROGRAMOK MEGVALÓSÍTÁSA SZEGVÁRON

Szegvár Nagyközség Önkormányzata 100%-os, vissza nem terítendő támogatás keretében 19,5 millió forintot nyert a Széchenyi 2020 keretében megjelent „KEHOP-1.2.1-18 Helyi Klímastratégiák kidolgozása valamint a klímatudatosságot erősítő szemléletformálás” című pályázati kiíráson. A KEHOP-1.2.1-18-2018-00154 azonosító számú, 19.505.498 Ft összköltségű projekt keretében beszerzésre került három Steora Standard Okospad, helyi klímastratégia készül, valamint akcióprogramok keretében felhívják a lakosok figyelmét a klímaváltozás jelentőségére és fórumokkal tájékoztatókkal segítik a környezeti szemléletformálás megvalósításában. 

A beruházás várható befejezési dátuma: 2020.október 30.

A projekt keretében átfogó programsorozattal kívánják elérni a helyi intézményi szereplők, a lakosság, valamint a gyerekek szemléletformálását. Ehhez tájékoztató workshopokat, fórumokat tartanak, a gyerekek részére kreatív és játékos foglalkozásokat szerveznek. 

A megvalósítás során nagy hangsúlyt fektetnek a mind a médiában, mind az írott sajtóban való megjelenésre. Előbbi esetén a projektet teljes mértékben elérhetővé és megismerhetővé teszik a községek honlapján. Utóbbi esetén a „Medgyesegyházi Hírlap” című havilapban tesznek közzé cikkeket. 

Az okospad elsődleges funkciója, hogy a pad körüli klíma adatokat gyűjti és ezzel hozzájárul a környezet klíma változásainak nyomon követéséhez. Napelemes rendszerrel működik, ami a jelenlegi fejlettség alapján a legkörnyezetkímélőbb technológia, ezen felül alkalmas bármilyen elektronikai eszköz kábeles és kábel nélküli töltésére alkalmas, valamint internethozzáférést biztosít a felhasználók számára.  Bővebb információk a település honlapján:

Okospad a Forray Máté Általános Iskola előtt

2020. március

Milyen lesz a lakóhelyem? – rajzpályázat

A projekt keretében elindult az óvodásoknak és kisiskolások szóló rajzpályázat.

A feladat során a gyerekek megmutathatják kreatív oldalukat egy olyan rajz készítésével, amely azt mutatja be, hogy ők hogyan képzelik el lakóhelyüket felnőttkorukban. Milyen változások lesznek lakóhelyük kinézetében az éghajlatváltozás ellen tett lépések következtében? Több lesz a fa és az erdő? Kevesebb autó és több bicikli lesz az utakon? Több napelem lesz a házak tetején?

Az első rajzok már is elkészültek, azokat a zsűri tagjai összegyűjtötték.

A környezeti szemléletformálás minél hatékonyabb érvényesülését segíti a „ÖkoHős Kihívás” nevű játékos mobilapplikáció. 

Telepítsd te is mobilodra az „ÖkoHős Kihívás” applikációt!

A projekt megvalósítása kapcsán érdemes figyelemmel kísérni a szegvar.hu weboldalt ahol minden információ egy helyen megtalálható, továbbá a programsorozathoz kapcsolódó részvételre is lehetőség nyílik!

További információk:

  • Szegvár Nagyközség Önkormányzata
  • Cím: Szegvár, szabadság tér 2.
  • Telefon: 06 63 364 800
  • e-mail: polghiv@szegvar.hu

2020. április

Elkészült a klímakiadvány!

A projekt keretében elkészült információs füzet már online lapozható, hamarosan nyomtatásba is kerül, így a település rendezvényein is elérhető lesz:

Szegvár és a klímaváltozás

A projekt keretében létrejött egy elsősorban gyerekeknek és szüleiknek szóló klímafüzet, ami alapvető információkat tartalmaz a témában, meghökkentő adatokat mutat be, továbbá hasznos praktikákkal, jótanácsokkal is ellátja olvasóját. A kiadvány célja, hogy olvasmányosan adja át a benne foglalt ismereteket, segítsen a “zöldebbé” válás elindulásában.

2020. április

Az idősebb korosztályok éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodását segítő jó gyakorlatok

Rövid kérdőívünk nem csak az időskorúaknak, hanem a felnőtt lakosság teljes körének készült. Célja, hogy felmérjük, hogyan tudnak a szélsőséges időjárási viszonyokkal megbirkózni a helyi lakosok, mennyire tartják magukat tudatosnak a témában, továbbá néhány praktikus jótanáccsal is ellátjuk őket:
https://docs.google.com/forms/d/1nJNnKgpxVPBR4Y49sR0k8N1GThNOfANWkTY-aekHwqs/viewform?edit_requested=true