KEHOP-1.2.1-18-2018-00154

KEHOP-1.2.1-18-2018-00154

HELYI KLÍMA STRATÉGIÁK KIDOLGOZÁSA, VALAMINT KLÍMATUDATOSSÁGOT ERŐSÍTŐ SZEMLÉLETFORMÁLÁSI PROGRAMOK MEGVALÓSÍTÁSA SZEGVÁRON

Szegvár Nagyközség Önkormányzata 100%-os, vissza nem terítendő támogatás keretében 19,5 millió forintot nyert a Széchenyi 2020 keretében megjelent „KEHOP-1.2.1-18 Helyi Klímastratégiák kidolgozása valamint a klímatudatosságot erősítő szemléletformálás” című pályázati kiíráson. A KEHOP-1.2.1-18-2018-00154 azonosító számú, 19.505.498 Ft összköltségű projekt keretében beszerzésre került három Steora Standard Okospad, helyi klímastratégia készül, valamint akcióprogramok keretében felhívják a lakosok figyelmét a klímaváltozás jelentőségére és fórumokkal tájékoztatókkal segítik a környezeti szemléletformálás megvalósításában. 

A beruházás várható befejezési dátuma: 2021.december 15.

A projekt keretében átfogó programsorozattal kívánják elérni a helyi intézményi szereplők, a lakosság, valamint a gyerekek szemléletformálását. Ehhez tájékoztató workshopokat, fórumokat tartanak, a gyerekek részére kreatív és játékos foglalkozásokat szerveznek. 

A megvalósítás során nagy hangsúlyt fektetnek a mind a médiában, mind az írott sajtóban való megjelenésre. Előbbi esetén a projektet teljes mértékben elérhetővé és megismerhetővé teszik a községek honlapján. Utóbbi esetén a „Medgyesegyházi Hírlap” című havilapban tesznek közzé cikkeket. 

Az okospad elsődleges funkciója, hogy a pad körüli klíma adatokat gyűjti és ezzel hozzájárul a környezet klíma változásainak nyomon követéséhez. Napelemes rendszerrel működik, ami a jelenlegi fejlettség alapján a legkörnyezetkímélőbb technológia, ezen felül alkalmas bármilyen elektronikai eszköz kábeles és kábel nélküli töltésére alkalmas, valamint internethozzáférést biztosít a felhasználók számára. 

Okospad a Forray Máté Általános Iskola előtt

 

 

2020. március

Milyen lesz a lakóhelyem? – rajzpályázat

A projekt keretében elindult az óvodásoknak és kisiskolások szóló rajzpályázat.

A feladat során a gyerekek megmutathatják kreatív oldalukat egy olyan rajz készítésével, amely azt mutatja be, hogy ők hogyan képzelik el lakóhelyüket felnőttkorukban. Milyen változások lesznek lakóhelyük kinézetében az éghajlatváltozás ellen tett lépések következtében? Több lesz a fa és az erdő? Kevesebb autó és több bicikli lesz az utakon? Több napelem lesz a házak tetején?

Az első rajzok már is elkészültek, azokat a zsűri tagjai összegyűjtötték.

A környezeti szemléletformálás minél hatékonyabb érvényesülését segíti a „ÖkoHős Kihívás” nevű játékos mobilapplikáció. 

Telepítsd te is mobilodra az „ÖkoHős Kihívás” applikációt!

A projekt megvalósítása kapcsán érdemes figyelemmel kísérni a szegvar.hu weboldalt ahol minden információ egy helyen megtalálható, továbbá a programsorozathoz kapcsolódó részvételre is lehetőség nyílik!

További információk:

  • Szegvár Nagyközség Önkormányzata
  • Cím: Szegvár, szabadság tér 2.
  • Telefon: 06 63 364 800
  • e-mail: polghiv@szegvar.hu

2020. április

Elkészült a klímakiadvány!

A projekt keretében elkészült információs füzet már online lapozható, hamarosan nyomtatásba is kerül, így a település rendezvényein is elérhető lesz:

Szegvár és a klímaváltozás

A projekt keretében létrejött egy elsősorban gyerekeknek és szüleiknek szóló klímafüzet, ami alapvető információkat tartalmaz a témában, meghökkentő adatokat mutat be, továbbá hasznos praktikákkal, jótanácsokkal is ellátja olvasóját. A kiadvány célja, hogy olvasmányosan adja át a benne foglalt ismereteket, segítsen a “zöldebbé” válás elindulásában.

2020. április

Az idősebb korosztályok éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodását segítő jó gyakorlatok

Rövid kérdőívünk nem csak az időskorúaknak, hanem a felnőtt lakosság teljes körének készült. Célja, hogy felmérjük, hogyan tudnak a szélsőséges időjárási viszonyokkal megbirkózni a helyi lakosok, mennyire tartják magukat tudatosnak a témában, továbbá néhány praktikus jótanáccsal is ellátjuk őket:
https://docs.google.com/forms/d/1nJNnKgpxVPBR4Y49sR0k8N1GThNOfANWkTY-aekHwqs/viewform?edit_requested=true

2021. július

Klímasátor a Tófesztiválon

A „Helyi klímastratégia kidolgozása, valamint a klímatudatosságot erősítő szemléletformálás megvalósítása Szegváron” (KEHOP-1.2.1-18-2018-00154) című projekt keretében a július 3-i Tófesztiválon egy klímasátornál beszélgethettek a Szegvárt és térségét érintő éghajlatváltozással kapcsolatos témákról és problémákról az eseményre kilátogatók.

10 órától interaktív program keretében a klímaváltozásról, mint fogalomról érdeklődtek a szervezők, arra voltak kíváncsiak, hogyan él ez a lakosság fejében. Nem meglepő módon a legtöbben a hőséget, a hőhullámok elhúzódását említették. Szegváron az évi átlaghőmérséklet növekedése az elmúlt 30 évben 30%-al volt nagyobb mértékű, mint hazánk egészében. Az egyéni cselekvési lehetőségek között sokan említették a kertművelés fontosságát. Átgondolt, jól tervezett megoldásokkal már egyébként rendkívül kis területen is képes lehet megtermelni magának egy család a változatos és egészséges étkezéshez szükséges szezonális zöldséget- és gyümölcsöt. Sokan említették a túlfogyasztás, pazarlás problémáját is, ami több szempontból is nagyon fontos. Vásárlásunkkal szavazunk, ha egyénileg tudatosabbá tudunk válni, az jelzés az élelmiszeripar felé is.

A szélsőséges csapadékeloszlás miatt kiemelten fontos az esővíz gyűjtése, elraktározása, ami kevésbé költséges megoldásokkal is kivitelezhető, sőt, akár gravitációs csepegtetőrendszer kiépítésével még a szivattyúhasználat, áramfogyasztás is minimalizálható. Déltől a klímatotó érdekességei mellett pénztárcabarát tippekkel is megismerkedhettek az érdeklődők, amikről bővebben az önkormányzatnál elérhető klímakiadványban is olvashatnak.

2021. június

Ökotudatosságra nevelés az iskolában

A Szegvár község Önkormányzata által megpályázott KEHOP-1.2.1-18-2018-00154 azonosítószámú, „Helyi klímastratégia kidolgozása, valamint a klímatudatosságot erősítő szemléletformálási programok megvalósítása Szegváron” című projekt keretében a település általános iskolájának, a Szegvári Forray Máté Általános Iskolának a diákjai több pályázati programot is megvalósíthattunk. 

Így került sor egy rajzpályázatra, melyen a nyertesek SUKARBAGS https://www.facebook.com/sukarbags hátizsákokat, tornazsákokat kaptak ajándékba, formálva ezzel is szemléletüket az ökotudatosság irányába; felhívva ennek fontosságára a gyermekek figyelmét. Temérdek rajz készült el, a gyermekek kedvelik a Föld megmentésére irányuló témát.

Jeneiné Lucz Mária tanárnő Csatordai Réka 5. osztályos tanulónak adja át a jutalom hátizsákot

Farkas Rebeka 7.b osztályos tanuló rajza

A környezetvédelemmel kapcsolatos tudásukat egy feladatsor megoldásával tesztelhették le diákjaink. Nagyon fontos kérdéseket tisztáztak, amellyel meg is tanulhatták például, hogy mi a helyes és mi a helytelen vásárlási szokás, viselkedés, gyakorlat családjaikban. 

A szerencsés 7. évfolyam a Szegedi Vadasparkban egy természetvédelemmel kapcsolatos előadáson is részt vett, illetve megismerkedhettek az egzotikus állatfajokkal is. Kísérőjük Tóthné Nóbik Mariann és Németh Tamás osztályfőnökök. 

A környezet változásainak hatása a fajok elterjedését, az éghajlatot, időjárást is meghatározza, fontos, a legfontosabb, hogy ún. fenntartható fejlődés valósulhasson meg a Földön. Most kell tenni azért, hogy unokáink is láthassák azokat a természeti kincseket, legyen az növény, állat, gomba, ásvány.

Jól tudjuk, hogy a tudás magvainak elszórására, szemléletformálásra a gyermekek, a gyermekkor a legalkalmasabb. Ez záloga a Föld jövőjének, hiszen  ha most elültetjük az ökotudatosság magvait, akkor mire felnő ez a generáció, már tehet Földünkért, bolygónkért TUDATOSAN, AKTÍVAN.

A pályázat segítette, hogy a tanulóifjúság tisztában legyen tetteinek hosszútávú következményével, amikor szelektíven gyűjti a szemetet, nem vásárol műanyag csomagolású termékeket, textil táskával megy bevásárolni,  tölthető elemet használ, golyós vagy légpumpás dezodort vásárol, s még sorolhatnám.

Köszönet a pályázat szervezőjének a szemléletformáló programokért. 

Szegvár, 2021. június 30.

Vighné Németh Ildikó     intézményvezető