Falunap és Operett gála

  • Helyszín: Szegvár Kastély, Piac környéke és a Művelődési Ház előtti tér
  • Időpont: 2021. augusztus 20-21.
  • Pályázati forrás: TOP-5.3.1-16-CS1-2017-00015 „A helyi identitás és kohézió erősítése Szegváron és Derekegyházon”

A két napos rendezvény hirdetése több fórumon valósult meg. Minden háztartásba eljuttatásra került a részletes programismertető. A közösségi oldalon szintén rendszeresen elérhetővé vált a lakosok számára.

Az első nap 9 órakor kezdődött a Babaház megnyitója a Vármegyeházán. Polgármester Úr köszöntötte a nagy számban megjelent érdeklődőt, méltatta a munkatársai erőfeszítését a kiállítás létrejöttében. Említette, hogy Antal Péter és családja több évtizedes gyűjtőmunkájának köszönhetően közel ezer darab baba és mackó gyűlt össze. A kiállításon Gila László és Antal Péter hegedűjátékával színesítette a rendezvényt. A látogatók száma 70 fő körül volt. Az egyik látogató fából készült bababútorokat ajánlott fel a településnek, melyet a helyi múzeumos szakember el is fogadott.

Óriási eredmény, hogy az idei évben elkészült a babagyűjteményről egy történeti összefoglaló is, mely elérhető a művelődési ház közösségi oldalán.

A piactérről startolt a következő program, a helyi karate egyesület futóversenyt rendezett, melyen több korosztály is képviseltette magát, majd az egyesület sportolói kitűnő és látványos bemutatót tartottak. Mindeközben a központi parkban a „Hunyadiak örökében” egyesület középkori lovagjai íjászbemutatót és gladiátor játékokat tartottak, míg mások hódolhattak az arcfestés művészetének. Kalap Jakab gyermekzenekar fellépése további szórakoztatásról gondoskodott a picik számára. A parkban népi játékok és fa körhinta is szolgálta a kikapcsolódást.

A főutcán a kirakodóvásár bővítette a programkínálatot, a rendről és a biztonságról a polgárőrök gondoskodtak.

A nagyszínpadon 15 órától az Élővíz társulat adott koncertet, majd a következő műsort Kónya Krisztina és Andrejcsik István operett előadók szolgáltatták a nagyérdeműnek, ezt követően a helyi Dobbantó néptáncegyüttes igen magas színvonalú előadását csodálhatták a nézők.

A legtöbb érdeklődő az ünnepi műsorra érkezett, ahol tiszteletét tette az országgyűlési képviselő Úr, valamint a helyi plébános szentelte meg az új kenyeret.

Az Alibi együttes koncertje szintén nagy sikert aratott, melyet Varga Viktor műsora követett. A nap végére a tűzijáték igazi kuriózum volt, melyet további fellépők, a tűzzsonglőrök és egy retro diszkó zárta a napot. Kiegészítő programokkal, helyben készült finomságokkal várták a lakosokat, úgymint krumplis pogácsa, grillázs, egyéb házi sütemények.

A falunapi rendezvény sorozat második napján a lóerő volt a domináns, hiszen egész napos motoros bemutatót láthattak az érdeklődők. Tíz órakor vette kezdetét a motoros kiállítás, majd ebéd után motoros szakágak bemutatása következett. Délután Tápai Tamás motoros bemutatója nagy érdeklődést váltott ki.

A kisszínpadon a fiataloknak kedveztek, hiszen a Lini and her Stepbros, az FSC Band és a Twinners zenekar követte egymást a fellépések sorában.

A szervezők igazán változatos a helyi igényeket figyelembe vevő programkínálatot hoztak létre, melyet a látogatottság igen magas számával hálált meg a közönség. A rendezvény színvonalát tovább növelte, hogy a helyi civil szervezetek, mint a pályázat együttműködési partnerei is sokat munkálkodtak, tevékenykedtek az eredményességért.