SZEGVÁR NAGYKÖZSÉG HIVATALOS HONLAPJA 2017.05.30.
  ÖNKORMÁNYZAT
ÖNKORMÁNYZATI HIVATAL
INTÉZMÉNYEINK
KÖZÉRDEKŰ INFORMÁCIÓK
DOKUMENTUMTÁR

  KEZDŐLAP

  KÖZSÉGISMERTETŐ

  SZENNYVÍZ-BERUHÁZÁS

  KÉPGALÉRIA

  MÚZEUM

  KÖNYVTÁR

  MŰVELŐDÉSI HÁZ

  FALUFEJLESZTŐ KFT.

  TWINTOWN MEETING

  TÉRKÉP

  KURCA TV

  IVÓVÍZ PROJEKT

  FALUÚJSÁG

  SIKERES PÁLYÁZATOK

  TURIZMUS

  RENDEZVÉNYNAPTÁR

  CIVIL SZERVEZETEK

  POLGÁRŐRSÉG

  VÁLASZTÁSOK

  KAPCSOLAT
    LEGFRISSEBB2014. augusztus 15-22. EU napok Szegváron - 17. testvértelepülési találkozó; EU days in Szegvár-17th twin town meeting


Az 1979-ben Nobel-béke díjat kapó Teréz Anya mondta: „ Soha ne engedd, hogy valaki ne legyen boldogabb a veled való találkozás után, mint előtte.”
Az elmúl hét eseményeit tekintve bátran állíthatom, hogy a Szegvárra érkező vendégek és a szegvári vendéglátók is, ismeretlenül bár, de megfogadták Teréz anya szavait. Ugyanis ez alatt a pár nap alatt annyi élménnyel gazdagodtunk, annyi új ismeretség, barátság szövődött, amely gazdagított minket és boldogan emlékezünk vissza rájuk.

Mivel a tavalyi év folyamán a szegvári delegáció utazott a lengyelországi testvér-településünkre, így idén Szegvár láthatta vendégül a Lewin Brzeskiből érkezőket. Az idei év azonban más szempontból is különleges jelentőséggel bírt, hiszen immáron 17 éve tart a lengyel-magyar barátságunk.

Az Önkormányzat nyertes pályázatot nyújtott be az EACEA által kiírt Európa a polgárokért programra. Ennek köszönhetően az 50 fős lengyel delegáció mellett egy szintén 50 fős, parajd-felsősófalvi testvértelepülésünkről érkező küldöttséget is fogadhattunk és a programokat igen magas színvonalon valósíthattuk meg.

A településre jellemző önkéntesség most is megmutatkozott, hiszen a vendégek nagy részét idén is családoknál láttuk el, akik a szállásadás mellett a közös étkeztetések, előkészületek, kirándulások alkalmával is kivették a feladatokból a részüket. A programsorozat első pár napja a feloldódásé és az ismerkedésé volt. Igyekeztünk játékos feladatokkal, vetélkedőkkel, strandolással közelebb hozni egymáshoz a csapattagokat és az esetleges nyelvi nehézségek mellett mégis az együvé tartozás, a közösség érzését felébreszteni egymásban. Jó volt megtapasztalni, hogy bár más nyelvet beszélünk, mégis az európai közösség tagjaiként közös értékkel, közös európai szemlélettel rendelkezünk. A közös élmények mellett egy remélhetőleg örök szimbólum erősíti bennünk a közös európa és összetartozás tudatát: a falu központjában felavatott díszkút, amelyen Lengyelország, Erdély és Magyarország címerei is megtalálhatóak. Az események az augusztus 20-i, falunapon, a Szegvári Ízek Fesztiválján csúcsosodtak ki, amikor is a falunapra kilátogató szegváriak többsége is megismerkedhetett a testvértelepülésről érkezőkkel. Annál is inkább, mert a lengyel és erdélyi küldöttség tagjai is gazdagították az „Ízek Fesztiválját” saját nemzetükre, vidékükre jellemző étel elkészítésével, amit bárki megkóstolhatott. Aki pedig a gasztronómiájuk mellett a kultúrájukra is kíváncsi volt, az sem maradt „éhen”, hiszen az esti műsor alkalmával a lengyel iskolások énekes és néptáncos előadásukkal szórakoztatták az érdeklődőket.

Az eseményeket megkülönböztetés nélkül mindenki élvezhette, hiszen a kenyérszentelést, az erdélyi állampolgárok eskütételét, a polgármesterek ünnepi beszédét, a kitüntetések átadását és gyakorlatilag a nap minden mozzanatát tolmács kísérte Szűcs Ilona személyében. (Fáradhatatlan közreműködését ezúttal is köszönjük!)

A találkozóból hátralévő napokat közös kirándulásokkal tettük emlékezetessé, az estéket pedig közös vacsorákkal és vidám hangulatú beszélgetésekkel. Ez a pár nap szinte elrepült és egyszer csak azt vettük észre, hogy könnyes szemmel veszünk egymástól búcsút. Abban azonban biztosak vagyunk, hogy a búcsúzás csak egy időre szól, mert jövőre ismét találkozunk!

A pályázati támogatás azonban kevés lett volna ehhez a programokban, szórakozásban gazdag héthez. Nélkülözhetetlen volt a szegvári emberek önzetlen segítsége az előkészületekben, vendéglátásban, étkeztetésben, és igen nagyvonalú felajánlása. Reméljük, hogy élőszóban mindenkinek meg tudtuk már köszönni segítségét, de e kis beszámoló soraiban is szeretnénk őszinte hálánkat kifejezni mindazoknak, akik bármiféle módon hozzájárultak a találkozóhoz. Köszönjük Nekik!

Résztvevők:


Lengyelország - Lewin Brzeski - 50 fő

Erdély - Parajd-Felsősófalva - 50 főRövid programinformáció napi lebontásban:

1. nap: Érkezés délután, nyitó ceremónia, köszöntés, vacsora, majd a szállás elfoglalása.

2. nap: Reggeli után a polgármesteri hivatal megtekintése, a falu és eu-s pályázatokból finanszírozott projektek bemutatása, a felújított óvoda, idősek otthonának megtekintése, ovi falu megtekintése. Ebéd után a Szentesi Gondozási Központ látogatása, életmentési bemutató, ligetben strandolás, vízi játékok. Este esélyegyenlőségi előadás, majd vacsora.

3. nap: Reggeli után EU-s kézműves foglalkozások, ország jelképek készítése. Ebéd után a Szentesi kalandpark meglátogatása, később EU-s quiz, vacsora, később táncház.

4. nap: Reggeli után utazás Budapestre, előadás az Uniós választási rendszerről, uniós jogokról, közösségi politikáról. Országházlátogatás, előadás a magyar-lengyel-román választási rendszerről. Ebéd után Virtuális EU Parlament, majd hazautazás, vacsora.

5. nap: Reggeli után üzemlátogatás a közös agrárpolitikával kapcsolatban: Délkertész üvegház, Bakó termálvíz felhasználás, Takarmánykeverő és szárító központ. Ebéd után Makón a Hagymatikum bemutatása, strandolás, vízi játékok. Hazautazás után vacsora, majd EU-s éjszakai akadályverseny.

6. nap: Reggeli után a nemzetek ételeinek elkészítése, nemzetközi futball mérkőzések, nemzetek táncbemutatója. Ebéd után a központban levő díszkút felavatása, majd falunapi programok látogatása. Este koncertek, disco, tüzijáték.

7. nap: Reggeli után utazás Jakabszállásra, Bugac pusztán a nemzeti park bemutatása. Jakabszálláson a "Kis Magyarország" megtekintése. Délután Kecskeméten városnézés, majd hazautazás. Este a héten készült fényképek prezentálása kivetítőn, élménybeszámolók, értékelés és búcsúest. Disco.

8. nap: Reggeli után értékelő kérdőívek kitöltése, majd búcsúzás.Emlékezetes pillanatok:

A következő elérhetőségeken megtekinthetik az EU akadályverseny programját: Vaktérkép (angol nyelven) Quiz (angol nyelven)

A következő linken elérhető a Szegvári Ízek Fesztiválja plakát angol nyelven: Szegvári Ízek fesztiválja (angol nyelven)

A következő linken elérhető egy újságcikk az eseménysorozatról: ÚjságcikkFelhőkép
Hőtérkép
UV térkép
Impresszum | Jogi nyilatkozat | Adatvédelmi irányelvek | Technikai információk | Honlaptérkép