SZEGVÁR NAGYKÖZSÉG HIVATALOS HONLAPJA 2017.05.30.
  ÖNKORMÁNYZAT
ÖNKORMÁNYZATI HIVATAL
INTÉZMÉNYEINK
KÖZÉRDEKŰ INFORMÁCIÓK
DOKUMENTUMTÁR

  KEZDŐLAP

  KÖZSÉGISMERTETŐ

  SZENNYVÍZ-BERUHÁZÁS

  KÉPGALÉRIA

  MÚZEUM

  KÖNYVTÁR

  MŰVELŐDÉSI HÁZ

  FALUFEJLESZTŐ KFT.

  TWINTOWN MEETING

  TÉRKÉP

  KURCA TV

  IVÓVÍZ PROJEKT

  FALUÚJSÁG

  SIKERES PÁLYÁZATOK

  TURIZMUS

  RENDEZVÉNYNAPTÁR

  CIVIL SZERVEZETEK

  POLGÁRŐRSÉG

  VÁLASZTÁSOK

  KAPCSOLAT
    LEGFRISSEBB 2013. szeptember 28-29. "Itthon vagy Magyarország, szeretlek"

Így készült a Szent Mihály napi vacsora


Délutáni programok összefoglalója

Esti programok összefoglalója

Szent Mihály napi vacsora képekben

Szent Mihály napi tűzgyújtás2012 Kulturális hét

A rendezvéyen készült fotók a képre, illetve
IDE KATTINTVA megtekinthetők
.
2012 Trianon megemlékezés

A rendezvéyen készült fotók a képre, illetve
IDE KATTINTVA megtekinthetők
.
Szegvári karate sikerek

Május 22-23-án rendezték meg az All Kyokushin Karate Világkupát Szentesen, ahol a szegvári karate klub tagjai, akik egyben a Forray Máté Általános Iskola tanulói is részt vettek ezen a megmérettetésen. A versenyre való felkészülés már januárban elkezdődött. A gyerekek óriási kitartással és lelkesedéssel végezték a nagyon kemény edzéseket. Kéthetente edzőtáborokban is képezték magukat. A napi négy edzés nagy próbatétel volt mindenkinek, de az eredményeket látva a szülőkkel egyetértve mindenképp megérte, hiszen előkelő helyeket szereztek a gyerekek. A versenyen 15 ország 400-nál több versenyzője vett részt. Eljöttek Portugáliából, Írországból, Svédországból, Hollandiából, Németországból. A legerősebb csapatukkal érkeztek az ukránok az oroszok a szerbek a horvátok. A válogatottját hozta el Franciaország, Dánia, Spanyolország. Karatékáink összemérték tudásukat még a románokkal és az olaszokkal is. Utolsónak említem a magyar csapatokat, hiszen hat világszervezet legjobb magyar harcosai vettek részt ezen a versenyen. Óriási küzdelmeket és küzdeni akarást láthattak az érdeklődők.
A következő eredmények születtek:
Gojdár Csanád 5. oszt. tanuló 17 fős mezőnyből négy nyert küzdelemmel első helyezett lett.
Száraz Csaba 4.a oszt. tanuló szintén 17 fős tabelláról négy nyert összecsapással a döntőben az orosz bajnokot verve első helyezett lett. Halasi Emese 8. oszt. tanuló 13 fős listáról jutott a döntőbe, ahol szintén legyőzve ellenfelét Világkupát nyert. Csatordai Viktória 6.a oszt. tanuló körmérkőzéses rendszerben vívta ki az elsőséget.
Erdei Daniella 4.b oszt. tanuló a legerősebb csapat, az ukrán válogatott tagját győzte le a döntőben és lett Világkupa győztes. Szűcs Boglárka 5. oszt. tanuló körmérkőzéses rendszerben két nyert és egy elvesztett küzdelemmel a 2. helyre szorult. Csillagkuti Jácint 2.b oszt. tanuló ugyanabban a mezőnyben versenyzett, mint Száraz Csaba és pont tőle kapott ki az elődöntőben, így lett harmadik. Kukovecz Jordán 1.b. oszt. tanuló 8 fős tabelláról indult és első nyert küzdelmével a legjobb négybe jutott, majd a döntőbe jutásért való küzdelmét elveszítve a harmadik helyen végzett.
A versenyen részt vettek és becsületesen harcoltak, de a szerencse elkerülte őket: Kukovecz Jázmin 8. oszt. Dóczi Klaudia 6. b. oszt. és Tóth Ádám 4.b oszt. tanulók.

Iskolánk négy volt tanulójáról is szólni kell, hiszen ők szintén részt vettek ezen a viadalon és eredményükkel még szebbé és fényesebbé tették ezt a napot. Gojdár Kamilla 16-os tabelláról indulva menetelt el a döntőig ahol nagyon színvonalas küzdelemben maradt alul holland ellenfelével szemben. Ugyan itt indult Halmai Nikolett, aki pont attól az ellenfelétől kapott ki, akit később Kamilla sem tudott legyőzni a döntőben. Száraz Anita, körmérkőzéses rendszerben kezdett és egy nyert és egy elveszített küzdelemmel a harmadik helyen zárta a versenyt. Szűcs Bianka, akinek az egy megnyert küzdelem nem volt elég ahhoz, hogy dobogóra kerüljön. A felsorolásból kitűnik, hogy a verseny valóban világszínvonalú volt és az eredményeket látva a gyerekek kivétel nélkül a világ legjobbjai közé tartoznak. Köszönet illeti munkájukat, erőfeszítésüket és kitartásukat, amivel erre a versenyre felkészültek, és ahogy ezt a két napos embert próbára tevő versenyt végig csinálták.
Köszönjük az őket felkészítő Erdei Sándor és Vastag Ferenc önzetlen munkáját, valamint a szülők segítő támogatását, mellyel nagyban hozzájárultak gyermekeik győzelméhez.
A továbbiakban kívánunk minden versenyzőnek és edzőnek sok-sok sikert, jó egészséget és kellemes pihenést, feltöltődést a nyári szünetben.

Lukács Istvánné Oktatási, Kulturális, (Sport) és Szociális Bizottság elnöke Képek hamarosan feltöltésre kerülnek..Beszámoló - Karácsonyi Néptáncgála

A rendezvéyen készült fotók a képre, illetve
IDE KATTINTVA megtekinthetők
.

Május 26-án, szombaton este megrendezésre került a Művelődési Házban a pünkösdi néptánc gálaműsor. Sokan eljöttek, hogy gyönyörködjenek gyermekeik, unokáik táncában.
A kultúra élő gyakorlat, közösségi tevékenység, mely nem csak a hagyományok őrzésével és ápolásával, hanem annak kreatív létrehozásával, megalkotásával is foglalkozik. A kultúra modern felfogása egyformán fontosnak tartja az értékőrző és értékteremtő tevékenységet. A nemzeti identitás, a hazaszeretet a legtermékenyebben a kultúra értékeiből élhetők meg. Saját műveltségünk, szellemi örökségünk őrzésével nemcsak önmagunkat, hanem egymást, az egész emberiséget gazdagítjuk.

A Dobbantó Néptáncegyüttes a magyar népi kultúra megőrzéséért, népszerűsítéséért nagyon sokat tett több évtizedes működése alatt és tesz ma is. Virágzó néptáncos életet hoztak létre a falunkban. Az együttes rendszeresen fellép országos és nemzetközi folklór fesztiválokon, különböző kulturális rendezvényeken. Európában, Ázsiában többször képviselte Magyarországot, Szegvárt.
Tagsága széles korosztályt ölel fel, az óvodás korú gyermekektől az aktív, közösségben tevékenykedni akaró felnőttekig. A 2011/12-es tanév rendkívül mozgalmas és eredményes volt. Az ősz folyamán két alkalommal Lengyelországban szerepelt az ifjúsági és felnőtt csoport.
Novemberben a szentesi Kamara Gyermek Néptánc Fesztiválon két korcsoportban elhozták a fesztivál Nívódíját és Szakmai Különdíjat. Februárban Nyírbátorban Nemzetközi néptánc és világtánc fesztiválon III. helyezést, és Koreográfiai Különdíjat kapott, valamint a Gálaműsorban szerepelt az utánpótlás csoport.

Áprilisban az Authentica Fesztiválon, Budapesten III. helyezést ért el a felnőtt kamara csoport. (A zsűri első helyezést nem adott ki) Ugyancsak áprilisban a Kormorán együttes által hirdetett országos népdaléneklési versenyen I. helyezést ért el Vígh Márk, az utánpótlás csoport tagja.
Májusban Kecskeméten Örökség Regionális Fesztiválon, ill. a Szegedi Százszorszép Országos Gyermek és Ifjúsági Fesztiválon vettek részt az utánpótlás csoportok.

A zsűri országos Gálára javasolta a csoportot, ill. a Százszorszép Gálán vettek részt. Az elmúlt évben hagyományteremtő jelleggel önálló rendezvényt szervezett az együttes a Művelődési Házzal és a Tűzköves Alapítvánnyal közösen, a „Járd ki lábam, járd ki most!”kistérségi szóló néptánc és népdaléneklési versenyt. Az idén is megrendezésre kerül a verseny június 22-én, pénteken itt a Művelődési Házban. Szeretettel várjuk az érdeklődőket!

Az együttes munkáját évről-évre sokan segítik. Így:
Gémes László polgármester úr
Szegvár Nagyközség Képviselő-testülete
Forray Máté Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény
Művelődési Ház
Hunor Coop
MATEX KFT
Fekete András
Kovács Béláné
Puskin MGSz
Szegvár és Vidéke Takarékszövetkezet
A szülők, és akik az adó 1%-át felajánlották az Alapítvány részére.
Köszönjük a támogatást!

A gálaműsorban sok új táncot és szép viseleteket láthattunk. A bő 2 órás színvonalas műsor mindenkit lenyűgözött. Köszönjük Magyar Imre, Magyar Imréné és Magyar Nóra felkészítő munkáját, valamint a gyermekek és felnőttek fergeteges táncát. További munkájukhoz erőt, egészséget kívánunk!

Lukács IstvánnéBeszámoló - Karácsonyi Néptáncgála

A rendezvéyen készült fotók a képre, illetve
IDE KATTINTVA megtekinthetők
.

"Karácsony éjjel angyalok szárnyán jön a békesség közénk,
Csillagok fényét ma a gyertya szórja szét.
Kint bárhogy fúj a téli szél,
Bent az otthon vára véd,
Ma szívünk összeér."

E gondolattal nyitottam meg a már hagyománynak számító néptánc gálát, melyet a Művelődési Házban rendeztünk meg december 17-én. Elfogadta meghívásunkat Gémes László polgármester úr, Gyömbér Ferencné jegyzőasszony és Bernáth Ildikó iskolaigazgató asszony. Az est folyamán a Forray Máté Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény néptánc szakos növendékei, a Dobbantó néptáncegyüttes és a SzÖTyKE néptánccsoport mutatkozott be.
Az előadás első részében karácsonyi kántálót láthattunk, mely elkalauzolt bennünket a múlt század karácsonyt váró hangulatába. Erdély dalai, táncai és jellegzetes szokása, a boricálás jelent meg. A borica a hétfalusi csángók ősi táncos szokása, kifejezetten férfitánc, melynek minden mozzanatát a táncvezető vatáf irányítja.
A műsor folytatásában a 2011-es év legújabb koreográfiáiból szerkesztett összeállítást láthattuk. Elsőként a legifjabbak „Onnan alul…” című dunántúli játék- és táncfűzését, melyet a művészeti iskola növendékeinek sóvidéki verbunkja követett, végül a felnőtt korosztály rimóci csárdással mutatkozott be.

Ezután ismét a gyermekcsoport következett. Saját tájegységünk a Dél-alföld tánc anyagát, oláhost és páros ugróst táncoltak. Közülük Bölcskei-Molnár Sára, Csurka Anett, Fejős Kata, Morvai Zsanett, Takács Kata, Hegedűs Imre és Szűcs Gergő képviselte az együttest 2011. november 26-án a IX. „Azért varrták a csizmát…”c. szentesi Kamara Fesztiválon. Kiváló eredménnyel szerepeltek, s elhozták a korosztályuk legmagasabb díját, a „Fesztiváldíjat”.
Gratulálunk!
Őket a legidősebb gyermekcsoport követte Bodrogközi táncokkal, majd Szászcsávási szólót táncolt Határ Zsolt. Végül a felnőtt csoport Duna-menti táncai következtek.

A műsor folytatásában két erdélyi táncot láthattunk. Gila Tibor és Szűcs Máté Szilágysági verbunkot táncoltak. Szűcs Máté a Kistérségi Szóló Néptáncversenyen korosztályában első, Gila Tibor második helyezést ért el. Gratulálunk!

Őket a felnőtt csoport Vajdaszentiványi táncok c. koreográfiája követett.
Az együttes munkáját évről-évre sokan támogatják! Így:
Gémes László polgármester úr
a szegvári Képviselő-testület
Fekete András
a Művelődési Ház
Forray Máté Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény
Hunor Coop Szentes
Szentesi utcai kisbolt
Deák Andor és felesége
Liliom virágüzlet
Puskin Tej Kft
Primőr Profit Kft
Szegvár és Vidéke Takarékszövetkezet
és a szülők és mindazon magánszemélyek, akik adójuk egy százalékát az együttesnek ajánlották fel.
Köszönjük segítő támogatásukat!

Az év vége a számadások ideje is. Ismét eltelt egy kerek esztendő, s bár egyre nehezebben, de ebben az évben is volt a néptánc együttesnek bemutatkozási lehetősége. Versenyeken, találkozókon vettek részt. 2011-ben az együttes gyermekcsoportjai kiváló eredményeket értek el. A szegedi Százszorszép Gyermek- és Ifjúsági Fesztiválon az együttes elnyerte immár második alkalommal a „Csongrád Megye Legjobb Együttese” vándordíjat. Szívből gratulálunk!

A szegedi Nemzeti Színházban, a Százszorszép gála műsorban szerepeltek. Gyermek és ifjúsági szóló néptánc és népdaléneklési versenyen helyezést értek el a következő növendékek: Ágoston Zita, Hegedűs Imre, Lukács Lili, Gila Dalma, Tulipán Petra, Csurka Anett, Takács Kata, Fejős Kata, Szűcs Gergő, Vígh Ildikó, Berkecz Miklós, Gémes Gergő, Szűcs Máté, Kovács Ágnes, Gila Tibor, Abonyi Kitti, Puskás Viktória, Kovács Béla, Kovács Márta, Lukács Sándor, Kispál Rita, Hevesi Réka és Vígh János Márk. Gratulálunk!

2011. november 26-án, a szentesi Gyermek Kamara Néptánc Fesztiválon a legeredményesebb együttes lett a Dobbantó. A Fesztiváldíjon kívül a Szakmai Különdíjat is megkapták táncosaink. Szívből gratulálunk!

Az ifjúsági csoport a felnőttekkel közösen az év folyamán 54 alkalommal lépett közönség elé határainkon belül. Két kamaracsoport Lengyelország két különböző területén, Lewin-Brzeskiben, és Lódzban szerepelt meghívottként, a felnőtt csoport pedig júliusban nemzetközi fesztiválon, a törökországi Iznikben, Euro-ázsiai folklórfesztiválon képviselte Magyarországot, Szegvárt. Köszönjük a szegvári Önkormányzat, Gémes László polgármester úr, a Csongrád Megyei Önkormányzat és a Puskin Mezőgazdasági Szövetkezet segítő támogatását.

Az egyéves fennállását ünneplő SZÖTYKE felnőtt csoport is két helybeli szereplésen van túl, s,július 9-én Makón mutatkoztak be nagy sikerrel. A műsor befejező blokkjaként következett Majoros Róbert: Kecskekeresés c. koreográfiája, melyet Bistey Attila: Tréfás verbunkja követett, majd bemutatkozott a SZÖTYKE csoport Apák fiaikkal illetve Nyírségi táncokkal. Végül Mérai legényest, csárdást és szaporát láthattunk.
Fergeteges, színvonalas táncesten vehettünk részt. Köszönjük a néptáncosok és a felkészítő nevelők, Magyar Imre és felesége Magyar Imréné segítő munkáját. Kívánunk valamennyiüknek erőt, egészséget, sok sikert a továbbiakban.

"Ajándék minden nap, mit az ember hittel kap.
Benne csillagok tánca, teljesül az angyal álma.
Mert szívből árad Szeretet, gyertyaláng hoz meleget,
S gondjaink tovatűnnek, így legyen minden nap Ünnep!"

Lukács Istvánné"Szegvári Ízek Fesztiválja" képekben

A rendezvéyen készült fotók a képre, illetve
IDE KATTINTVA megtekinthetők
.Szegvár Nagyközség Önkormányzata, a Képviselő-testület Oktatási, Kulturális és Szociális Bizottsága az idén is augusztus 20-án szervezte meg a falunapi rendezvényt a sportpályán. A délelőtti programok 9.00 órától kezdődtek kispályás labdarúgó tornával, melyet a CSA -VAR GO Szabadidő Egyesület szervezett Csatordai Endre vezetésével. Ezzel egyidejűleg futóversenyt is hirdettünk felnőtt és gyermek kategóriában Lőrincz Gábor vezetésével. Több csapat jelentkezett a főzőversenyre, finomabbnál finomabb ételeket főztek. A gyermekeket a Belevaló Klub tagjai arcfestésre várták. Csatordai Endre és társai Paintballra hívták az érdeklődőket a sportpályán, sokan éltek ezzel a lehetőséggel. Köszönet érte. Az íjászat is nagyon közkedvelt volt. Köszönjük Pölös Attilának, és társainak a bemutatót.
11.00 órától karate versenyt szervezett a Honkyokushin karate csoport Erdei Sándor vezetésével. Remek versenyben volt részünk. Mihály János és lovas társai is részt vettek a falunapi rendezvényen. Köszönjük, hogy itt voltatok! Délután 14 órától gyermekprogramra hívták a kicsiket a Közösségfejlesztők Csuka Kis Bernadett és Koczka Brigitta vezetésével. Határné Bottyán Erika és Török László egészségsátort működtetett, ahol vérnyomást, vércukor szintet és test tömeg indexet mértek. 14.30-tól a Szegvár-Mindszent öregfiúk barátságos labdarúgó mérkőzésre került sor. 15.00 órától lehetett vásárolni kürtös kalácsot, fánkot. Az előbbit a Mozgáskorlátozottak Egyesülete sütötte Arany Lajosné vezetésével. Köszönjük az ízletes kalácsokat, melyet nem győztek sütni az asszonyok. Nagyon finom volt! A fánkot a Szép Öregkor Nyugdíjas Egyesület tagjai sütötték Bacsa Józsefné vezetésével. Köszönjük valamennyiüknek a fánkokat. Szintén ebben az időpontban lehetett megszemlélni a kiállított tűzoltó autót is. A gyerekek érdeklődve járták körül. Színfoltja volt az egész napnak az ökörsütés. Már pénteken 23 órakor meggyújtották a tüzet, a hozzávaló fát Piti Tibor ajánlotta fel, s másnap délután meg lehetett kóstolni az ötmázsás hústömeget, melyet Gémes László polgármester úr bocsájtott a rendelkezésünkre. Köszönjük a polgármester úr, a helyi vadászok, a körzeti megbízottak, a polgárőrök, és Hegyi István munkáját. Lovas kocsikázásra hívott bennünket Hevesi János lovas gazda. Sok-sok ember felülhetett a kocsijára. Köszönjük!

Középkori táncbemutatót is láthatott a közönség a kora délután. Köszönjük Bányai Hajnalkának, Szilágyi Nikolettnek és Fekete Bettinának a szép koreográfiákat.
A Stílus Alapfokú Művészetoktatási Intézmény moderntánc csoportjának előadásában Hip-Hop bemutatót láthatott a közönség. A csoport tagjai remek bemutatót tartottak. Köszönjük, hogy itt voltatok lányok!
A fiatal énekesek is felléptek a színpadon. Bugyi Bence, ifj. Rozgonyi Zoltán, és Vígh Márk nagy sikert arattak. Csak így tovább fiúk!
A Rozmaring Népdalkör tagjai a gyönyörű nótákkal elbűvölték a közönséget.
Sokan hallgatták és énekelték magukban a csodálatos dallamokat. Köszönjük az ifj. Ternai József által vezetett népdalkör fellépését.
A Sivatag Gyöngyei gyermek hastánc csoport is bemutatkozott a színpadon. Vezetőjük Csapi Lídia. Nagyon aranyosak voltatok! A Honkyokushin karate csoport tagjai látványos bemutatót tartottak a sportpályán. Közel 60 fő fiatal mutatkozott be. Köszönjük Erdei Sándor és Vastag Ferenc felkészítő munkáját. A latin dance bemutató is nagyon jól sikerült. a Tóth Kata által vezetett csoport remek műsort adott. Köszönet érte! Az Ízisz hastánc csoport tagjai csodálatos koreográfiával örvendeztettek meg bennünket. Jók voltatok lányok!

Délután 17 óra után a sportpálya légterében légi bemutatóra került sor. A műrepülős attrakciót Lőrincz Gábor szervezte. Köszönet érte!
Egész nap a Szélmalomban megcsodálhattuk Németh Éva népviseletbe öltöztetett babáit. Nagyon sokan megtekintették a Műemléket. Köszönjük Purgel Nóra tárlatvezetését.
Az ünnepi műsor este 18 órakor kezdődött. Beszédet mondott Gémes László polgármester úr, majd az új kenyeret Zsadányi József plébános úr szentelte meg.
Az ünnepségen részt vettek a nálunk vendégeskedő lengyel és erdélyi barátaink is. Gyömbér Ferencné jegyzőasszony és a polgármester úr kitüntetéseket adott át. Az idén díszpolgári címet kapott Ágoston Antalné, Terike néni. Szegvárért Emlékéremben részesült Ráczné Purgel Ilona óvónő, a helyi Vadásztársaság, és a Tűzoltó Egyesület. Szívből gratulálunk mindenkinek! A Dobbantó néptáncegyüttes csodálatos műsort adott. A közel 50 táncos fergetegesen táncolt a színpadon. Köszönjük a táncosoknak, valamint Magyar Imrének és Magyar Imrénének a felkészítést. A Jövőnkért Alapfokú Művészeti Iskola néptánc csoportja is gyönyörű táncokat mutatott be. Köszönjük a Bagi Ferenc által vezetett csoport munkáját. Szárazné Orosz Anita lelkes kis csapata az aerobic egyik fajtáját a stepp aerobicot mutatta be a közönségnek. Nagyon jók voltatok lányok. Szűcs Zoltán elbűvölt gyönyörű hangjával valamennyiünket. Hasonlóan Ágoston Anita is remek műsort adott. Köszönet érte!

Az ajándéksorsoláson sok-sok nyeremény talált gazdára. Köszönjük Váczi Csaba Zafír üzlet tulajdonos felajánlott tombolatárgyait, valamint a tombolaárusok segítő munkáját.
Az egész nap folyamán közreműködők, segítők megvendégelését a Mozgáskorlátozottak Egyesülete vezényelte le Arany Lajosné vezetésével. A finom gulyást Szécsényi György főzte a gulyáságyúban, a hozzávalók előkészítését a Polgármesteri Hivatal dolgozói vállalták. A vacsorához hozzájárult a Gyenes KFT és Bucsányi László, s a Szentesi Hitelszövetkezet pedig anyagi támogatást nyújtott hozzá. A több száz ember vacsoráztatása zökkenőmentesen zajlott le. Köszönet érte!
Sok elszármazott ember megfordult ezen a rendezvényen. Megtiszteltek jelenlétükkel a környező települések polgármesterei is. A tűzijáték az idén is a Tonomár KER felajánlásával valósulhatott meg. Gyönyörű volt az egész. Köszönjük.
A sátorban a Jump és a WC Punk Pír együttes kiváló rock zenét adott. A fiatalok élvezték a zenekarok számait. A pálya másik oldalán Hortobágyi Gyula retró diszkóján vehettek részt és táncolhattak a fiatalok. Igazán remek volt itt is a hangulat. Ezen a napon sokan kipróbálhatták a kisvonatozást a Kendergyár területén. Nagy élményben volt része annak, aki felült a vonatra. Köszönet Nagy Gézának és csapatának.

Zsombó Zoltán körzeti megbízott segítségével az érdeklődők Szegvár emblémás érmet készíthettek.
Az egész napon a hangosításról Hegyi László gondoskodott, felvételt a Kurca TV készített. Köszönet érte! A színpadi dekorációt Szűcsné Ábrahám Mária, Huszka Anita, Banka Ágnes és Kosztolányi Sándorné készítette. Gyönyörű volt!
Köszönjük a polgármester úr, a jegyzőasszony, a Polgármesteri Kabinet, a Hivatal dolgozói, a Falufejlesztő KFT, a sportkör, a rendőrség, a polgárőrség, a vadászok, a könyvtárosok, a segítők, a civil szervezetek aktív munkáját.

Örülünk, hogy velünk tartottak.
Találkozunk jövőre ugyanitt.

Köszönettel: Lukács Istvánné főszervezőLewini testvértelepülési találkozón készült képek


A találkozón készült fotók a képre, illetve
IDE KATTINTVA megtekinthetők
.


2011.08.10.Balatonszárszói tábor - 2011


A táborban készült fotók a képre, illetve
IDE KATTINTVA megtekinthetők
.

Balatonszárszón táboroztunk

Az idén nyáron, Balatonszárszón táboroztunk július 17-21-ig. A Hotel Annamarit választottuk szálláshelyül. A kirándulásra 48 fővel mentünk. Remek programot állítottunk össze a gyerekeknek.
Az első napon megérkezésünk után lementünk a Balatonba fürödni. Gyönyörű volt az idő, kellemes volt a víz. Este lesétáltunk a főtérre, ahol a török néptánc együttes adott műsort. Elmondtuk a művészeti vezetőnek, hogy a szegvári Dobbantósok éppen most vannak a törökországi Iznikben fesztiválon. Nagyon örültek ezeknek a mondatoknak.
Másnap délelőtt elmentünk Szántódpusztára, ahol megtekintettük a skanzent. Ebéd után fürödtünk a Balatonban, este pedig bowlingoztunk a Hotel Holidayben. Mindenki élvezte a versenyt.

Harmadnap Tihanyba kirándultunk. Hajóval mentünk át, majd kisvonattal felmentünk az Apátsághoz. Először megtekintettünk egy filmet a templomról, majd megnéztük belülről is. Lementünk az altemplomba is. Ezután sétáltunk Tihany sétálóutcáján, ahol vásárlásra is sor került. Komppal jöttünk vissza Szántódra, ahol már várt bennünket a buszunk. Este ismét bowlingoztunk, hiszen a csoport másik felére ekkor került sor. Elaludni csak éjjel 2-3 óra körül tudtunk, hiszen a nyári tábor részben erről is szól. A negyedik napon Ki Mit Tud? -ot rendeztünk, ahol csoportos produkciókat láthatott a zsűri. Felléptek a Hupikék Törpikék, Fluor Tomiék, meg még varázslásra is sor került. Az Activity társasjátékot is kedvelték a gyerekek. Délután Közkívánatra ismét bowlingoztunk, mert az nagyon megtetszett nekünk.
A szállóban rajtunk kívül még két budapesti és egy debreceni csoport volt. Az udvaron levő nagy medencében minden nap fürödtünk, mert erre is volt lehetőség. A fiúk kipróbálhatták a biliárdot és a csocsót is.
Este irány Siófok! Igazi Las Vegasi hangulat fogadott bennünket a Petőfi sétányon.
A Balaton csodálatos volt kivilágítva. Fagyiztunk egy jót, majd végigsétáltunk a bazársoron. Egyszer csak megláttuk a Való Világ tagjait, így: Gigit, Évát, Anikót és Lacit. Örömmel fényképeszkedtek le velünk, és dedikáltak is. Későn értünk vissza Szárszóra, kissé fáradtak voltunk, de nem annyira, hogy időben elaludjunk. Másnap délelőtt indultunk Balatonfűzfőre, a bob pályára. El sem tudjuk mondani, milyen jó volt bobozni. Többször kipróbáltuk, remekül éreztük magunkat.
Délben megebédeltünk a Nike étteremben és hazafelé vettük az irányt. Este hat órakor érkeztünk haza. A buszon egy kicsit aludtunk is, mert elég kimerítő volt az éjszakai kuruttyolás. A szülők boldogan fogadtak bennünket. Mindnyájan sértetlenül, egészségesen érkeztünk meg telis-tele élménnyel.

Az öt nap alatt 1-2 gyereknek volt honvágya, de a jó programok ezt gyorsan elfeledtették. Ezeknek a gyerekeknek reméljük jövőre már sokkal könnyebb, zökkenő mentesebb lesz a tábori élet.

Mi felnőttek mindent megtettünk annak érdekében, hogy ez a tábor is ugyanolyan jól sikerüljön, mint a többi 15, ugyanis már 16 éve táboroztatjuk a szegvári gyerekeket. Közel 600 gyereket üdültettünk már az ország különböző tájain, de eljutottunk Ausztriába Gratzba, Bad Gleichenbergbe, Szlovákiába Kassába, Párkányba is. Mindig 40-50 fővel mentünk és élményekben gazdagon tértünk haza. Az a gyerek, aki negyedik osztályban elkezdte a táborozást, az nyolcadik osztályig jött velünk.
Köszönjük a szülők adományait: lekvárt, zöldséget, gyümölcsöt stb. Továbbá köszönjük a Szegvár Nagyközség Közalapítvány anyagi támogatását is, hiszen így sokkal kevesebbe került a családoknak ez a kirándulás.
Végül, de nem utolsó sorban köszönjük a felnőttek segítségét. Így, Gyömbér Ferencné jegyzőasszony / finom ételeit /, Rozgonyiné Szabó Mária, Lukács Adrienn, Szöllősi Ferenc pedagógusok / jó programjait /, valamint Vígh Tibor szülő odaadó segítségét. Nagyon jól éreztük magunkat Balatonszárszón. Jövőre ismét várjuk azokat a gyerekeket, akik kedvet éreznek a tábori élethez.

Lukács Istvánné táborszervező

2011.07.26.Kulturális hét 2011


A rendezvényen készült fotók a képre, illetve
IDE KATTINTVA megtekinthetők
.

VIII. Kulturális Hét Szegváron


Május 20-án újra kinyílt a Kastély kapuja, hogy helyet adjon a nyolcadik alkalommal megszervezett Kulturális Hétnek. A programok több szálon futottak. Az "Én ezt tudom!" Alkotótábor gyermekeknek, fiataloknak szólt. A hat nap alatt több, mint 60 gyerek fordult meg a kastélyban. A komoly érdeklődők már előre jelentkeztek és az előre meghirdetett szakágakban dolgoztak. Rajzolhattak Kun Rezső bácsinál különféle grafikai megoldásokkal. Szombati Panni különféle agyagformálási technikákra tanította a fiatalokat, készült kistálka, állatfigura, még kis autó is. A fotózás, a fényképezőgép kezelését Rácz Attila mutatta meg az érdeklődőknek. Új és különleges technika volt a papírmasé készítés, amelyet Szűcs Édua karikatúrista vezetett. Kis kukacok, csigák, egyéb állatok készültek vízben áztatott, turmixolt papírtojástartó, ragasztó egyvelegéből, melyet drót segítségével formálhatóvá tettek, sütőben megszárítottak és az ügyeskezűek kis is festettek. Szőke Veronika a nemezkészítés rejtelmeibe vezette az érdeklődőket. A gyapjú kellő mennyiségű víz és szappan használatával, a szorgalmas gyúrásának, taposásnak köszönhetően szép formájú és mintázatú képpé formálódott. Itt kellett a kitartás, mert egy nagyobb mű megalkotása egész heti munkába telt. A Micimackó bábcsoporttal tagjai Koczka Brigitta vezetésével az évközbeni rendszeres munkát folytatták. Az érdeklődőket bevonták a játékaikba, illetve a bábkészítés, bábozás néhány fogását tanulhatták meg. TOVÁBB...Tó-fesztivál 2011


A rendezvényen készült fotók a képre, illetve
IDE KATTINTVA megtekinthetőkPünkösdi Néptáncgála


A rendezvényen készült fotók a képre, illetve
IDE KATTINTVA megtekinthetők

Pünkösdi néptánc gála

Az Alapfokú Művészeti Iskola ismét megrendezte június 4-én a pünkösdi gálaműsorát. Az estén részt vettek a szülők, nagyszülők és a meghívott vendégek. "Tiszteld a múltat és éltesd tovább!"- ez volt az est jelmondata és üzenete.
Saját műveltségünk, szellemi örökségünk őrzésével nemcsak önmagunkat, hanem egymást, az egész emberiséget gazdagítjuk.
A társadalom jövője, minősége a legfiatalabb korosztály oktatásán múlik. Amilyen példával szolgálunk nekik, olyanná válnak, s azt továbbgondolva példaként adják tovább utódaiknak. Így tett az egyszerű parasztember is. Feleslegesen nem gondolkodott, csak tette a dolgát. Ha tanulnia kellett, okult tapasztalataiból, ha dolgoznia kellett, dolgozott, ha tudását kellett továbbadnia, továbbadta. A nemzeti identitás, a hazaszeretet a legtermékenyebben a kultúra értékeiben élhetők meg. Saját műveltségünk, szellemi örökségünk őrzésével nemcsak önmagunkat, hanem egymást, az egész emberiséget gazdagítjuk. Szegváron több mint 40 éve folyamatosan működik szervezett néptánc oktatás. Az eltelt évek virágzó néptáncos életet varázsoltak falunkba. A Dobbantó néptánc együttes a magyar népi kultúra megőrzéséért, népszerűsítéséért nagyon sokat tett és tesz ma is. Széles repertoárja felöleli a magyar lakta vidékek táncait, koreográfiáit.

Az együttes rendszeresen fellép országos és nemzetközi folklór fesztiválon, különböző kulturális rendezvényeken.
Számos külföldi szereplést tud maga mögött. Fellépett több alkalommal Erdélyben, Lengyelországban, Szerbiában, Németországban, Hollandiában, Portugáliában, a Krím félszigeten, Jaltában, Szardínia szigetén, Törökországban, Bulgáriában. A nyáron ismét nemzetközi fesztiválra kapott meghívást az együttes. A törökországi Iznikben (régi nevén Níceában) Euro-Ázsiai folklórfesztiválon tíz nemzet táncosai mellett fogják hazánkat, Magyarországot és Szegvárt képviselni az együttes tagjai.

2011-ben az együttes gyermek korosztályú csoportjai kiváló eredményeket értek el. A szegedi Százszorszép gyermek és ifjúsági fesztiválon az együttes elnyerte immár második alkalommal a "Csongrád megye legjobb együttese" vándordíjat. Magyar Imre néptánc oktató ez év januárjában a Corinthia Hotel Budapest dísztermében megrendezésre kerülő XV. Magyar Kultúra Napja Gálán a "Kultúra lovagja" kitüntetést vehette át. Szívből gratulálunk e cím elnyeréséhez.

A tavasz folyamán önálló rendezvényt szervezett az együttes a Művelődési Ház és az ifjúsági Civil Kerekasztal közreműködésével, hagyomány-teremtő jelleggel: a "Járd ki lábam, járd ki most..." kistérségi szóló néptánc és népdaléneklési versenyt. A versenyre 85 fő jelentkezett. Gyermekeink különböző korosztályokban szereztek díjakat. Ők a következők voltak: Ágoston Zita-Lukács Lili, Gila Dalma -Tulipán Petra, Csurka Anett -Takács Kata- ők ugróst táncoltak; Fejős Kata -Szűcs Gergő, Vígh Ildikó -Berkecz Miklós - Zoboralji verbunkot és csárdást táncoltak; Hegedűs Imre dunántúli táncot adott elő, Gémes Gergő és Szűcs Máté - széki sűrű tempót táncolt; Kovács Ágnes - Gila Tibor, Csurka Adrienn -Pölös Petra - cigándi csárdást; Abonyi Kitti -Puskás Viktória kalocsai marsot, Kovács Béla nagydobosi pásztorbotolót; Kovács Márta - Lukács Sándor rimóci lassú és friss csárdást táncolt. Az együttes munkáját évről évre sokan támogatják!

Köszönik a támogatást:
- Gémes László polgármesternek
- a Képviselő- testületnek
- a Művelődési ház dolgozóinak
- a Forray Máté Ált. Iskola, a Kurca-parti óvoda
- Hunor Coop Szentes
- Szentesi utcai Kisbolt
- Deák Andor és felesége
- Liliom virágüzlet
- MGSZ - Szegvár
- Szegvár és Vidéke Takarékszövetkezet
- a szülők és azon magánszemélyek támogatását, akik adójuk 1 %-át az együttesnek ajánlották fel.

Az ősz folyamán szerveződőtt egy igazi felnőtt csoport is, melynek tagjai a jelenlegi és korábbi táncos szülők ill. szép számmal vannak a tánchoz eddig semmilyen módon nem kötődő tagok is, akik heti rendszerességgel tanulják ill. újratanulják a magyar néptáncot. A csoport nyitott,- így újabb tagokat is szívesen várnak! A Lakodalomban Zoboralján c. koreográfiával nagy sikert arattak a Szötyke névre hallgató csoport tagjai. A műsor végén okleveleket és ajándékokat vehettek át a néptáncosok, valamint emlékplakettet kaptak a 15 éves munkájukért Kószó Ádám, Szarvas Ferenc, Vígh Dániel, Vígh Róbert és Rozgonyi Ádám táncosok.
A felkészítő nevelők, Magyar Imre és Magyar Imréné minden gyermektől virágot vehetett át. Nagyon színvonalas néptánc gálán vettünk részt. Kívánunk minden néptáncos gyermeknek és a táncoktatóknak jó vakációt, pihenést, feltöltődést, és a törökországi fesztiválon kiváló szereplést.

Lukács Istvánné

2011.06.09.Nagyváradi tanulmányi kirándulás


A rendezvényen készült fotók a képre, illetve
IDE KATTINTVA megtekinthetők


Nagyváradon jártunk Mi, a Szegvár- Mártély ÁMK Forray Máté Általános Iskola dolgozói, június 3- án szakmai napon vettünk részt Nagyváradon. Megérkezésünk után a Szacsvai Általános Iskolába mentünk, ahol egy tanítónő készségesen fogadott bennünket. Körbejártuk az iskolát, megnéztük a tantermeket, belepillantottunk a tankönyvekbe is. Sor került tapasztalat cserére, valamint egy baráti beszélgetésre. Megkóstoltuk az erdélyi chiorba levest, délután pedig megismerkedtünk Nagyvárad nevezetességeivel. Megnéztük a Bazilikát, a Polgármesteri Hivatalt, a várat, s végigmentünk a sétálóutcán. A Sebes-Körös partjáról csodáltuk meg a szép Fekete Sas Palotát. Kíváncsiak voltunk a kis "korondi" piacra is, így oda is kilátogattunk. Nagyon jól éreztük magunkat ezen a napon. Élményekben gazdagon tértünk haza.

Lukács Istvánné
tanítónő

2011.06.09.Sportágválasztó - 2011. május 27.


A rendezvényen készült fotók a képre, illetve
IDE KATTINTVA megtekinthetők


2011.05.30.Tűzoltó verseny és ifjúsági nap - 2011. május 21..


A rendezvényen készült fotók a képre, illetve
IDE KATTINTVA megtekinthetők


2011.05.30.
Ovifalu átadó ünnepség


A rendezvényen készült fotók a képre, illetve
IDE KATTINTVA megtekinthetők


2011.05.11.
Polgárvédelmi gyakorlat - 2011. május 4.


A rendezvényen készült fotók a képre, illetve
IDE KATTINTVA megtekinthetők


2011.05.11.
A szegvári május 1-jei rendezvényről

Szegvár Nagyközség Önkormányzata, az Oktatási, Kulturális és Szociális Bizottság az idén is megszervezte május 1-jén a már hagyománynak számító sport és kulturális rendezvényét. Az esős idő ellenére sokan eljöttek, hogy gyönyörködjenek gyermekeik, unokáik, ismerőseik tehetségében. Közel 140 fő lépett színpadra ezen a délutánon. A programok délután 15.30 órakor kezdődtek. A Kyokushin karate csoport színvonalas bemutatót tartott. Ők az idei évben sok rangos eseményen vettek részt, ahol sok-sok éremmel tértek haza. Nagyon tehetséges lányokat és fiúkat láthatott a közönség. Óriási önfegyelemmel rendelkeznek ezek a sportolók. Köszönjük, hogy elfogadták meghívásunkat.

A rendezvényen készült fotók a képre, illetve
IDE KATTINTVA megtekinthetők


A sport után kezdődött a táncbemutatók sorozata. Az Ízisz hastánc csoport tagjai szép ruhákban, csodálatos koreográfiákat mutattak be. a Sivatag Gyöngyei gyermek hastáncosok is elkápráztattak bennünket. A Kelet-Lányai hastánc egyesület tagjai is kiválóan táncoltak. Örülünk, hogy felléptek nálunk.
Utánuk következtek az énekes bemutatók. Így ifj. Rozgonyi Zoltán lépett először színpadra, majd őt követte Vígh Márk és Bugyi Bence. Remek jó énekszámokat adtak elő. Köszönjük, hogy a felkérésünknek eleget tettetek, s itt voltatok közöttünk. A Stílus Alapfokú Művészetoktatási Intézmény HIP-HOP tánccsoportja egy lendületes koreográfiát mutatott be. Ők már 3. éve szerepelnek nálunk május elsején. Köszönjük, hogy ismét eljöttetek hozzánk.
A délutáni rendezvényt csodálatos táncokkal színesítette a Dobbantó néptánc együttes. Valamennyi korosztály bemutatkozott a színpadon. Tőlük a már megszokott lendületes, pergő, előadásmódot láthattuk. A közönség nagy tapssal köszönte meg a fellépést.
Ágoston Anita és Szűcs Zoltán remek jó hangulatot teremtett a színpadon. Az új dallamok mellett felcsendültek az örökzöld slágerek is. Köszönet érte! Majzik Ferenc népdalokat énekelt, citerán kísérte Szabó Lajos. Gyönyörű népdalokat szólaltattak meg. Köszönjük.
Az ifj.Ternai József által vezetett Rozmaring dalkörtől gyönyörű dalokat hallottunk. Énekeltek erdélyi nótákat is. Köszönjük, hogy itt voltak ezen a délutánon.
A Belevaló Klub tagjai kézműves foglalkozást, arcfestést vállaltak. A gyerekek nagyon örültek neki. Köszönet érte.
A rendezvény sikeres lebonyolításában segítettek a Művelődési Ház dolgozói is. Köszönjük a segítségüket. A Kurca TV felvételt készített a rendezvényről, melyet minden kedves TV néző megtekinthet.
Szegvár Nagyközség Önkormányzata édességgel köszönte meg a szereplők színvonalas munkáját.
Ez a nap ismét bebizonyította, hogy valamennyi táncfajta, sportág, előadó művészet megfér egymás mellett, hiszen a szülő, nagymama boldogan nézi gyermekét, unokáját szerepelni,- büszkeség tölti el őket. Nem kell mindig fővárosi művészeket hívni, hiszen a mi szegvári gyermekeink, felnőtteink kiválóak a maguk területén, legyen az sport, vagy kultúra egyaránt.
Köszönjük mindazok munkáját, akik hozzájárultak a május 1-jei rendezvény sikerességéhez.

Lukács Istvánné Bizottsági elnök

2011.05.03.


2011 áprilisi szavalóverseny képei


A képre kattintva a rendezvényen készült összes fotó megtekinthető


XXI. Forray Tornaverseny
Hetekkel ezelőtt megkezdődött az előkészítő munka, megteremteni a feltételeket a Szegvári Diáksport Egyesület által szervezett XXI. meghívásos országos tornaverseny megrendezésére.

A Wesselényi alapítványhoz benyújtott sikeres pályázatunk teremtette meg az alapokat a nagymultú versenyünk életben tartásához, Pólyáné Téli Éva kitartó pályázói tevékenységének köszönhetően Régóta tudjuk, partnereink nagyon szeretnek Szegvárra jönni versenyezni, mert korrekt feltételek mellett, szeretetteljes légkörben zajlik a megmérettetés. Szponzoraink pedig idén is gondoskodtak az ajándékcsomagok gazdagságáról.

Eljött a verseny napja, amit nagy izgalommal vártam, pedig a lebonyolítás rutinszerűen megy már hosszú évek óta! Az iskolához való megérkezésemkor döbbenetes élményben volt részem. Polgárőreink jól átgondolt tevékenységükkel teremtették meg az ideális feltételeket az érkező vendégek parkolásához. Hólapátokkal tisztították meg az autók parkolóhelyeit, és irányították az érkezőket a megfelelő helyre. Az iskolában pedig serény munkával készültek munkatársaim a vendégek ellátására szendvicsekkel, teával. Közben a tornász gyerekek szülei tüsténkedtek az ideérkezők komfortérzetének biztosításáért.

Minden ment, mint a karikacsapás. A hangosítás kitűnő volt, a helyszíncserék vezénylése egyértelműen folyt, a versenybírák összehangoltan tevékenykedtek, az emléklapok, oklevelek folyamatosan íródtak, a pontszámok összesítése, könyvelése, a versenyeredmények kimutatása gördülékenyen ment. A díjátadásra felkértek zömmel elfogadták a meghívásunkat, így tevékenyen emelték versenyünk színvonalát. Díjakat adott át Gémes László polgármester úr, Gyömbér Ferencné jegyző asszony, Lukács Istvánné, Tóth Péter, Szabó Tibor települési képviselők, szponzorunk képviselője Bába Miklósné, valamint az iskola pedagógusai közül Bernáth Ildikó, Víghné Németh Ildikó, Vass Tibor, Pólyáné Téli Éva és Török Dániel régi versenyzőnk, a versenybíróság tagja. Az elköszönő vendégek szavait tolmácsolom kedves olvasók. Őszinte elismeréssel szóltak a szegvári emberek szeretetéről, az áldozatvállalásról, hogy a közösen kitűzött célokat példás összefogással, együttes munkával megvalósítják. Ők viszik a jó hírünket Budapestre, Szegedre, Kiskunfélegyházára, Szentesre!

Szorgalmas gyermekkezek munkájával sikerült az eredeti rendet is helyreállítani a verseny befejeztével. Ez a verseny is bizonyította, érdemes összefogni, és egymást segítve, váll-vállvetve együtt munkálkodni egy jó ügy érdekében!

A tornaversenyen született eredmények ide kattintva letölthetők.

Rozgonyi Zoltán Szegvári DSE elnöke

Iskolai évnyító és átadó ünnepség

Igazi őszi idő várta az augusztus 31-ei iskola évnyitó ünnepségen megjelent gyerekeket, szülőket és érdeklődőket. Az nyitóünnepséggel egybekötve megtörtént a felújított, megújult iskola átadása az Bernát Ildikó iskola igazgató, Gémes László polgármester és Zsadányi József plébános úr jelenlétében.

Szegváron járt a lewin-brzeski-i küldöttség

Ezen a nyáron augusztus 9-16-ig a lengyel barátaink jöttek hozzánk Lewin Brzeskiből.
A testvértelepülésünk a 13 év alatt sok barátságot mélyített már el, számos élményt nyújtva egymásnak, gyerekeknek, családoknak, felnőtteknek.
Ez a kapcsolat nemcsak a két iskola között, hanem a két önkormányzat között is egyre gyümölcsözőbb.
Az utazások, programok Unios pályázat sikerességével válhatnak valóra, melynek megírásáért köszönet illeti a Polgármesteri Kabinet munkatársait Huszka Anitát és Pólya Sándort.
Tekintsünk vissza, hogyan telt el, szinte észrevétlenül, ez a 8 nap!
Augusztus 9-én, hétfőn az esti órákban izgalommal várták a gyerekeket fogadó magyar családok, és mi, barátaik, felnőttek a 47 fős delegációt, melynek tagjai 34 diák, 9 tanár és 4 önkormányzati képviselő volt.
Az ünnepélyes fogadásukat sajnos egy szomorú esemény árnyékolta be, mert a Lewini Általános Iskola volt igazgatónője, Emilia Novak ezen a nyáron, július elején elhunyt. Emlékét, áldozatos munkáját a testvérkapcsolatért örökre szívünkben őrizzük. Az élet megy tovább, mondják, és bizony úgy pörögtek a napok, hogy alig tudtunk egyik programból a másikba átváltani. A teljesség részletezése nélkül: ismerkedtünk Szegvárral, jártunk strandokon, mint Szentes és Kiskunmajsa, egy teljes napot kirándultunk Abaligetre és Pécsre, jártunk Szarvason az arborétumban, hajóztunk a Kőrösön. Rendeztünk baráti estet a Kórógy-parton, sportnapot, melynek keretében tekézhettek, utazhattak a kisvasúttal, akadályversenyen vehettek részt, kajakozhattak, vízibiciklizhettek a Kórógy-tavon.
Nem maradhattak el a családi napok, a baráti beszélgetések, sütögetések, bográcsozások, ahol a diákok főleg angolul beszélgettek, de előkerültek a lengyel-magyar szótárak is.
Szeretném hangsúlyozni a széleskörű összefogást, amely elősegítette az egy hét gördülékenységét, sikerességét. Köszönetet mondok a vendéglátó családoknak: Berkecz Renáta, Buda Bernadett, Dudás Izabella, Gojdár Kamilla, Ivanon Endre, Mélykúti Kornélia (Szentes), Németh Lajos, Ohratka Regina, Puskás Bence, Puskás Máté, Rehák Dorka, Tóth Enikő, Vass Zoltán, Túri Ágnes és Rédecsi Bettina (Mindszent) családjának az önfeláldozó és szíves vendéglátásért. Öröm volt látni, hogy saját gyermekükként foglalkoztak a lengyel diákokkal.
Az őket kísérő tanárok, és az önkormányzati képviselők igyekeztek megismertetni velük az ott folyó munkát, az ottani emberek életét, és már előzetes meghívást is kaptunk 2011 nyarára.

A küldöttség látogatása során készült fotók képre kattintva megtekinthetők.

Falunap - 2010 augusztus 20.


A falunapon készült fotók a képre kattintva megtekinthetők.


Szegvár Nagyközség Önkormányzata, a Képviselő-testület Oktatási, Kulturális és Sport Bizottsága az idén is augusztus 20-án szervezte meg a falunapi rendezvényt a sportpályán, ahol a nap folyamán legalább 2000 ember szórakozott.
A délelőtti programok 9.30-tól kezdődtek kispályás labdarúgó tornával, melyet Galambosi Mihály a Sport Klub elnöke bonyolított le. Ezzel egyidejűleg futóversenyt is hirdettünk felnőtt és gyermek kategóriában Lőrincz Gábor vezetésével.
Kilenc csapat jelentkezett a főzőversenyre, finomnál finomabb ételeket főztek. A gyermekeket a Belevaló Klub tagjai arcfestésre várták. Hagyomány már, hogy a falunapon mindig megrendezésre kerül a Piactér Kupa sakkverseny. Holozsai Albert szervezésével sokan megmérették magukat ezen a versenyen. Csatordai Endre és társai Paintballra hívták az érdeklődőket a sportpályán, sokan éltek ezzel a lehetőséggel. Köszönet érte. Az íjászat is nagyon közkedvelt volt. Köszönjük Pölös Attilának, és a mindszenti íjászoknak a bemutatót.
Délután 15 órától lehetett megkóstolni az ízletes süteményeket. Rengeteg finomságból lehetett választani. A Szép Öregkor Egyesület tagjai szívesen vállalták a sütést. Köszönet érte.
Színfoltja volt az egész napnak az ökörsütés, melyet a helyi vadászok, a rendőrök, polgárőrök szerveztek. Sokan megkóstolhatták a kétmázsás hústömeget. Lovas kocsikázásra hívott bennünket Hevesi János lovas gazda. Sok-sok ember felülhetett a kocsijára. Köszönjük.
Ugyancsak 15 órától a Big Family tartott látványos bemutatót. Meghívták erre az alkalomra Nick Árpád erőművészt is. A közönség hatalmas tapssal jutalmazta az attrakciókat. A Stílus Alapfokú Művészetoktatási intézmény moderntánc csoportjának előadásában Hipp-Hopp bemutatót láthatott a közönség. A hódmezővásárhelyi csoport tagjai remek bemutatót tartottak.
A Szép Öregkor Nyugdíjas Egyesület kán-kán bemutatója is nagy sikert aratott. A Rozmaring Népdalkör tagjai a gyönyörű nótákkal elbűvölték a közönséget. Az Ízisz hastánc csoport tagjai csodálatos koreográfiával örvendeztettek meg bennünket.
Délután 16.30-tól a Szélmalomban sor került az Én Ezt Tudom Alkotótábor művészeinek szegvári témájú alkotásaiból készült kiállítás megnyitójára Nagy Sándorné vezetésével. Ugyanitt antik tégla bemutatóra is sor került Tamás Pál és Gyapjas Zsolt gyűjteményéből. A kiállítást Jenei Krisztina szervezte. Köszönet érte. A Szilver Táncsport Egyesület tagjai elkápráztattak bennünket a szebbnél- szebb ruháikkal, táncaikkal. Köszönjük.
Ugyanebben az időpontban K9-es munkakutya bemutatóra került sor. Köszönjük a látványos bemutatót.
Az ünnepi műsor este 18 órakor kezdődött. Beszédet mondott Gémes László polgármester úr, majd az új kenyeret Zsadányi József plébános úr szentelte meg. Vígh Márk elénekelte a Magyarország c. dalt, majd Farkas Sándor országgyűlési képviselő úr kért szót. Ezek után Gyömbér Ferencné jegyzőasszony és a polgármester úr kitüntetéseket adott át. Az idén díszpolgári címet kapott Szűcs Árpád festőművész, Pólyáné Téli Éva tanárnő, Szegvárért Emlékéremben részesült Bárány Józsefné képviselőasszony, Erdei Sándor Kyokushin Karate edző, Kapás Tamás körzeti megbízott, Vértes Judit író, a Máltai Szervezet szegvári csoportja. Szívből gratulálunk mindenkinek.
A Dobbantó néptáncegyüttes csodálatos műsort adott. A közel 60 táncos fergetegesen táncolt a színpadon. A Kelet Lányai Hastánc Egyesület tagjai is lenyűgözték a közönséget. Csodálatosak voltak.
Köszönjük, hogy itt voltatok.
Az Akrobat tánciskola növendékei a legmodernebb zenékre táncoltak. Igazán remekül sikerült a bemutatójuk. Az ajándéksorsoláson sok-sok nyeremény gazdára talált. Köszönjük a tombolaárusok segítő munkáját.
Az egész nap folyamán közreműködők, segítők megvendégelését a Mozgáskorlátozottak Egyesülete vezényelte le Arany Lajosné vezetésével. A finom gulyást Szécsényi György főzte a gulyáságyúban. A több száz ember vacsoráztatása zökkenőmentesen zajlott le. Köszönet érte.
Sok elszármazott ember megfordult ezen a rendezvényen. A Népfőiskola tanárai is itt voltak. Megtiszteltek jelenlétükkel a környező települések polgármesterei is. Jelen volt az Első Magyar Kenderfonó RT vezérigazgatója is.
A 20.15 órakor kezdődő Norna együttes is fergeteges sikert aratott. Gyönyörű ruhákban léptek a színpadra. Gratulálunk lányok. Köszönjük Váczi Csaba segítségét is.
A Tűzköves Színjátszók férfitagjai énekeltek, a női tagok pedig táncra perdültek a lendületes zenére. Ők is nagy sikert arattak. Nótás Jana kiváló hangulatot teremtett a nézők körében. Igazi lakodalmas zenére táncolhatott az, aki felment a színpadra.
A tűzijáték az idén is a Tonomár KER felajánlásával valósulhatott meg. Gyönyörű volt az egész. Köszönet érte.
Ágoston Anita és Juhász Teodóra interaktív show műsora is nagy tetszést aratott a nézők körében. Sok ember táncra perdült.
A sátorban a Jump együttes kiváló rock zenét adott. A fiatalok élvezték a zenekar számait. A pálya másik oldalán Hortobágyi Gyula retró diszkóján vehettek részt és táncolhattak a fiatalok. Igazán remek volt itt is a hangulat.
A MEGLEPETÉS a kisvonat volt. Ezen a napon rengetegen kipróbálhatták a kisvonatozást a Kendergyár területén, 4 km-t utazhattak vele. Óriási élményben volt része annak, aki felült a vonatra. Még a mai napig is kérdezik, hogy mikor lehet ismét igénybe venni. Az ötlet Gémes László polgármester úré volt. A remek kezdeményezést köszönjük. A Kontra kanálisra a szentesi MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred ponton hidat épített Nyers József mérnök ezredes és Dr Hende Csaba Honvédelmi Miniszter hozzájárulásával. Köszönet érte.
Nagy Géza segítségével jutottak el hozzánk a vonatok, Váradi János és a közcélú munkások pedig gaztalanították a területet. Köszönjük valamennyiük segítségét. Majd értesíteni fogjuk a lakosságot arról, hogy mikor lesz lehetőség ismét igénybe venni a kisvonatot.
Az egész napon a hangosításról Hegyi László gondoskodott, felvételt a Kurca TV készített. Köszönjük. A színpadi dekorációt Ráczné Purgel Ilona készítette. Köszönet érte.
KÖSZÖNÖM a polgármester úr, a jegyzőasszony, a Polgármesteri Kabinet, a Hivatal dolgozói, a képviselők, a Falufejlesztő KFT, a rendőrség, a polgárőrség, a vadászok, a könyvtárosok, a segítők, a civil szervezetek aktív munkáját.

Támogatóink voltak:
Szegvár Nagyközség Önkormányzata, Polgármesteri Hivatala
Tonomár KER
Hunor COOP
Gyenes KFT
Vida György
Lőrincz Gábor
Örülünk, hogy velünk tartottak.
Találkozunk jövőre ugyanitt. Köszönettel
Lukács Istvánné főszervezőSzentendrén táboroztunk (2010)


A kirándulás ideje alatt készült fotók a képre kattintva megtekinthetők.

Szentendrén táboroztunk

Az idén nyáron Szentendrén táboroztunk július 11-15-ig. A Danubius Hotelt választottuk szálláshelyül. Gyönyörű helyen voltunk, 41-en utaztunk a Volántól bérelt buszon. Remek programot állítottunk össze a gyerekeknek. Az első napon Visegrádra mentünk, ahol részt vettünk a Nemzetközi Palotajátékokon, ahol korhű ruhákban idézték fel a múltat. A vásári forgatagtól egészen a királyi lakomáig mindent végig nézhettünk. A lovagi torna is nagyon lekötötte a figyelmünket. Megnéztük a Királyi Palotát is belülről, csodálatos volt minden. Késő este foglaltuk el a szállást Szentendrén. Másnap délelőtt ismerkedtünk a város nevezetességeivel, majd délután Leányfalun strandoltunk. Nagyon meleg volt ránk, ezért úgy döntöttünk, hogy másnap is strandolunk, hiszen a víz lehűtött bennünket. A fiúk fociztak a homokban, a lányok tánckoreográfiát adtak elő a strandolóknak. Nagy sikerük volt. A negyedik napon Esztergomba mentünk, s ott megnéztük a Bazilikát. Volt olyan gyerek is, aki a kupolába felment, volt olyan, aki a kincstárt nézte meg. Délután városnéző kisvonattal átmentünk Párkányba. A Mária-Valéria hídon át gyönyörködtünk a Dunakanyar szépségeiben. Párkányban a Török cukrászdában finom fagyit ettünk, s megpihentünk a sétálóutcán. A szálláson este Ki Mit Tud- ot tartottunk, ahol a gyerekek kiváló produkciókat adtak elő. Természetesen nem maradhatott el a diszkó sem. A Hotel lakói is velünk szórakoztak. Az ötödik napon délelőtt a Parlamentbe mentünk, ahol ugyancsak nem tudtunk betelni a látottakkal. Úgy gondolom, az Országház mindig mindenkinek, minden alkalommal, tartogat meglepetést, ezt nem lehet megunni. Az esti órákban értünk haza, a szülők már vártak bennünket. Valamennyien egészségesen, élménnyel telve tértünk haza. Sok volt a mondanivaló és a látnivaló, erről napokig meséltek a gyerekek.
Köszönjük a sofőrünknek, Puskás Tibornak, hogy balesetmentesen hazahozott bennünket.
Köszönjük a Szegvár Nagyközségért Közalapítvány által kapott anyagi támogatást.
Végül, de nem utolsósorban köszönjük a felnőttek segítségét. Így Gyömbér Ferencné jegyzőasszony, Orvosné Jaksa Mária, Rozgonyiné Szabó Mária, Lukács Adrienn, Szőllősi Ferenc pedagógusok segítő munkáját. Felejthetetlen volt mindannyiunk számára ez az 5 nap.

Lukács Istvánné táborszervező


IV. Tó-fesztivál


A rendezvényen készült fotók a képre kattintva megtekinthetők.


Alkotótábor-2010 június 20-25.


Az alkotótábor ideje alatt készült fotók a képre kattintva megtekinthetők.

A kulturális hétről készült beszámolót megtekinthetik IDE KATTINTVAGyermeknapi akadályverseny

Az akadályversenyen készült fotók a képre kattintva megtekinthetők.

Gyermeknap egy kicsit másként

Május utolsó péntekén minden évben megünnepeljük iskolánkban a gyermeknapot. Az idei egy kicsit különbözött az előző évektől. Volt a Gondozási Központban egy gyermekvédelmi kerekasztal beszélgetés. Itt elhangzott az ott résztvevő civilektől, hogy mi lenne, ha iskolánkban szerveznénk valamikor egy olyan közös rendezvényt, ahol jelen vannak a körzeti megbízottak, sőt a családgondozók is. Én mindjárt kaptam az alkalmon és kitaláltam a gyermeknapot. Mindenki örült a kezdeményezésnek. Iskolánk igazgatója is támogatta az ötletet. Csakhogy még tovább gondolkodtunk, s meghívtuk a Polgármester urat, a Polgárőrség, a Rendőrség, a Honvédség, a Falumúzeum, a Szélmalom, a Művelődési Ház, a Községi Könyvtár, a Gyermekjóléti Szolgálat munkatársait, a vadászokat, az Óvoda konyhásait, Lőrincz Gábort, Tégla Ferencet, Erdei Sándort, a védőnőket, s természetesen az iskola dolgozóit és tanulóit. Ilyen még nem volt. Valamennyi intézmény képviseltette magát. Vártuk a nagy napot. Éjszaka óriási eső. Mi legyen? -a pályára nem mehetünk le. Hajnalban készült egy gyors forgatókönyv, betonúton végig a Szentesi és a Kontra utcán, 330 gyerekkel együtt. Egy remek jó akadályverseny útitervet sikerült összeállítani. Eljött a 6 óra és már körbetelefonáltunk gyorsan minden érintettet, hogy az eső ellenére minden meg lesz tartva, csak nem a pályán. Kapás Tamás, Lőrincz Gábor végig a vonal végén voltak. Sokszor éltem már át személyesen is ezt az élményt, ugyanis a falunapon is többször volt már eső, s emiatt borult az egész menetrend, program. Rozgonyiné Szabó Mária felsős diákönkormányzat vezetővel együtt gyorsan cselekedtünk és már kezdődhetett is az akadályverseny.

Milyen feladatok voltak?

- szimulátoron kresz program megoldása
- kapura rúgás
- sebkötözés
- kvíz kitöltés
- patkódobás
- memóriajáték
- lépuskával, airsofttal lövés, íjászat
- kötélhúzás, Puzzle kirakó
- gumibot, gázálarc bemutató
- a Szélmalom, a Falumúzeum megtekintése

A végcél a Központi Iskola volt, ahol sor került a "Sztár kerestetik" elődöntőjére. Volt diszkoszvetés, póni lovaglás is. Az ebédet a vadászok főzték, a Szabó testvérekkel az élen, s segítették őket a polgárőrök és a rendőrök is. Az óvoda konyhásai hámozták a krumplit, főzték a galuskát, az iskolai dolgozói a helyszínen tevékenykedtek. A finom paprikás krumplihoz a krumplit, fűszereket Tonomár Zoltán adta , a kolbászt Kapás Tamás és Pajkó Zsolt ajánlotta fel , a fát Piti Tibor biztosította. Köszönet érte.
A díjazáshoz szükséges kupákat Lőrincz Gábor és a honvédség ajánlotta fel.
Valamennyi gyermek kapott csokoládét, ásványvizet, és a segítők is ajándékban részesültek, melynek anyagi forrását az Önkormányzat biztosította. Az ajándékokat Gémes László polgármester úr adta át. Köszönjük valamennyiük segítségét.
A délelőttről a Kurca TV felvételt készített. Köszönjük, hogy ők is itt voltak. Rengeteg fénykép is készült. Délután 16 órától Suli-bulira került sor, melyen volt sportverseny, kézműves foglalkozás, Kyokushin Karate bemutató, diszkó. A Suli-bulin részt vettek a szülők is, akik finom süteményeket, szendvicseket árultak. Itt került megrendezésre a "Sztár kerestetik" döntője, ahol jelen voltak meghívott gyerekek és felnőttek is, akiktől szép énekszámokat hallhattunk. A délutáni Suli-bulit a két első osztály Bereczkiné Buza Anett, Vassné Agócs Ilona, és a hatodik osztályok szervezték Lantos Mária és Rozgonyiné Szabó Mária segítségével.

Köszönjük a gyermeknapon résztvevő és tevékenykedő felnőttek munkáját. Valamennyien remekül éreztük magunkat. Felejthetetlen lesz számunkra ez a rendezvény.
Ez a nap ismét bebizonyította, hogy mennyi segítő ember vár és jön a hívó szóra. A közös munka, az összefogás példaértékű községünkben.


Lukács Istvánné Alsó tagozatos diákönkormányzat vezető


Falunap - Május 1.


A falunapon készült fotók a képre kattintva megtekinthetők.

I. Haditorna Fesztivál 2009. szeptember 4-5.

2009. februárjában keresett meg a Szentmárton Hagyományőrző Egyesület a rendezvény ötletével. Helyet és pénzt kerestek a megvalósításához. Több pályázatot írtam a rendezvényre, végül 600 ezer Ft-ot nyertünk a kivitelező kunszentmártoni egyesületnek, akik további 100 ezer Ft önrészt biztosítottak. A lebonyolítás további 400-500 ezer Ft mozgósítását tette szükségessé, melyet a Tűzköves Alapítvány, és a Szegvár Egészségéért Közalapítvány ifjúsági programokra nyert pályázataiból, illetve a Művelődési ház költségvetéséből (szállítás, rakodás) biztosítottunk. Az ország területéről 8, illetve Szerbiából 1 csapat utazott hozzánk, 190 középkori harcossal zajlott a két napos program. Összességében a rendezvény látványos volt ugyan, de a szokottnál költségesebb, amit saját megvalósításban olcsóbban tudtunk volna kivitelezni. Másik tapasztalat az, hogy az együttműködés nem alakult a várakozásnak megfelelően. A rendezvény folytatását tervezem, de önálló megvalósítással. A Fesztiválon való részvétel ingyenes volt.
A táborban készült fotók a képre kattintva megtekinthetők.

I. Egészségtábor Bernád Ilona népgyógyásszal 2009. augusztus 10-15-ig

Első próbálkozásként zajlott a népgyógyászattal kapcsolatos tudásanyag továbbörökítésére szervezett tábor. A táborvezető előadó, Bernád Ilona a világ 44 országában kutatta a hagyományos gyógyászatot. Széles ismeretével, különleges egyéniségével maradandó és hasznos hetet sikerült szerezni a szegvári, mindszenti, szegedi érdeklődőknek. (30 fő) A táborban ebédre népi ételek készültek közös munkával. Esténként nyílt előadások várták a falu lakosságát. A teljes program ingyenes volt!
A táborban készült fotók a képre kattintva megtekinthetők.

VIII. Csóró Bringás Tábor 2009. augusztus 3-8-ig


Fiatalokat foglalkoztató, évente megrendezett tábor 2009-ben 25 fő részvételével, a Művelődési ház 2 alkalmazottjának lebonyolításában valósult meg. Az egy hetes, bentlakásos, teljes ellátást, programokat biztosító tábor részvételi díja 2500.- Ft/fő volt.
A táborban készült fotók a képre kattintva megtekinthetők.V. Én ezt tudom Alkotótábor és Kulturális hét 2009. június 21-26.

Egy hetes programsor, mely napközben a közös alkotásról, az egymásra figyelésről szól, egymást segítő barátságokról, melyek amatőr alkotók és művészek között fonódtak az elmúlt öt évben. Délutánonként ismeretterjesztő előadások, kézműves gyermekfoglalkozások voltak, esténként pedig szórakoztató műsorok. A 2009-es Kulturális héten Nótaest, Dinnyés József koncert, Egészségnap Reisinger Jánossal, Színházi est, Norna bemutató, Tűforgatók napja, Trabalka István gitárestje kínált szórakozást. A táborban tűzzománc, agyagszobrászat, fafaragás, festészet-grafika és fotó területeken alkothatott az 50-55 résztvevő. Művészek érkeztek Szentesről, Szegedről, Tiszaszigetről, Veresegyházról, Pirtóról is. Az esti programok a Kastély dísztermében teltházzal, általában 100-150 fővel zajlottak. A Táborban való részvétel, és minden program ingyenes volt.
A táborban készült fotók a képre kattintva megtekinthetők.

Kurca-parti óvoda átadóünnepsége (2009.10.06.)

Szegvári küldöttség Lewin Brzeskiben (augusztus 10-17.)
Falunap 2009.08.20.

Tó-fesztivál 2009.07.26.

Szegvár képekben

Együtt az élő Tiszáért!

INO átadó ünnepség

Tó-Fesztivál 2008 - képekben

free counter

Felhőkép
Hőtérkép
UV térkép
Impresszum | Jogi nyilatkozat | Adatvédelmi irányelvek | Technikai információk | Honlaptérkép